SON DAKİKA
Hava Durumu

Ya yağmur duası ya direniş

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2020 07:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2020 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Ya yağmur duası ya direniş

Yağışların azlığı, baraj doluluk oranlarının düşüklüğü Diyanet’i yağmur duasına çıkarırken, dereler bir bir şişelenip, HES firmalarına peşkeş çekiliyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl yağış azlığı ve beraberindeki kuraklığa çözümü 81 ilde Cuma namazı sonrasında yağmur duası yapılmasında buldu. 11 Aralık Cuma hutbesini kuraklığa ayıran Diyanet, yurttaşları namaz sonrasında yağmur duasına katılmaya davet etti. 

Diyanet sorunun kaynaklarını görmezden gelerek, çözüm olarak yağmur duasını halka sunsa da asıl sorunun ne olduğunu Diyanet İşleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı dışında neredeyse herkes biliyor. Ormanların yok edilmesiyle, su kaynaklarının kirletilip şişelenmesiyle, derelerin HES firmalarınca borulara hapsedilmesiyle birlikte ülkenin her köşesinde büyüyen çevre mücadelesi kuraklığa karşı çözümü gösteriyor. 

100 yılın en kurak 5. yılı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, şehrin su ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer Barajlarında incelemede bulundu. Meteoroloji verilerine göre son 100 yılın en kurak 5. Yılını geride bırakan Bursa’nın barajlarının doluluk oranlarına dikkat çekti. Doğancı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 40’lara gerilerken, Nilüfer Barajı’nda ise oranın yüzde 5’lere kadar düştüğü gözlemlendi. 

Mavi: Doğancı Barajı / Kırmızı: Nilüfer Barajı

Aktaş, “İklim değişikliği ve bunun bölgemize yansıyan etkilerini çok yakından takip ederek olumsuz senaryolara karşı geliştirmiş olduğumuz kriz eylem planımız ile Bursa’nın bugüne kadar susuz kalmasını önlemeyi başardık. Ancak beklenen yağışların halen alınamamış olması, pandemi nedeniyle artan su tüketimi ve kuraklığın halen devam etmesi bizleri, vatandaşlarımızın çok da hoşuna gitmeyecek tedbirleri almak zorunda bırakabilir.” diyerek kuraklığa karşı önlem almaları gerekebileceğini ifade etti. 

Doğancı’da en düşük su 2007’de

BUSKİ internet sitesinde düzenli olarak Bursa barajlarının doluluk oranlarını düzenli olarak paylaşıyor. Aralık 2019’dan bu yana aylık barajların doluluk oranlarını yansıtan tabloya bakıldığında Doğancı Barajı’nda su seviyesinin yüzde 60’ları geçmediği görülüyor. Nilüfer Barajı’nın doluluk oranları ise temmuz ayında yüzde 96,37 ile en yüksek seviyesine ulaşırken 2020 Aralık ayında yüzde 5’lere kadar düşüyor. 

Mavi: Doğancı Barajı / Kırmızı: Nilüfer Barajı

Bursa’nın Aralık 1999’dan bu yana barajlarındaki doluluk oranı yayınlanıyor. Doğancı Barajı’nda en düşük su seviyesi yüzde 15’lere düştüğü yıl 2007’de görülürken, Nilüfer Barajı’nda ise bu oran 2020 Aralık ayında görülüyor. “Bu yıl için aralık ayı su seviyesi yüzde 35’e gerileyen Doğancı Barajı artan nüfusa ve kuraklığa rağmen Bursa’nın su ihtiyacını karşılamaya yetecek mi?” sorusu ise halen cevap bulmayı bekliyor.

Su şehrinde su mücadelesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı kuraklığa karşı yurttaşı görev yüklemek istese de asıl sorunun su kaynaklarını hedef alan projeler. Bursa’da su şişeleme şirketi sayısı 28’i buluyor. Büyükşehir’e ait Muradiye Su ve Bursa Su markası da suyu şişeleyenler arasında yerini alıyor. 

Bursa’da su kaynakları şişeleme şirketlerinin, HES’çilerin hedefinde. Büyükşehir’den özel şirketlere kadar pek çok şirket Bursa’nın suyunun yok olmasında ana neden.

Suyu kaynağından borulara hapseden hidroelektrik enerji santralleri(HES) de kuraklığın bir başka nedeni olarak karşımıza çıkıyor. İktidar kuraklığa karşı yağmur duası çağrısında bulunsa da 628 HES faal halinde ve bu sayının bin 254’e tamamlanması bekleniyor.

Bursa’da ise HES’e karşı yürütülen son mücadele Nilüfer Çalı Mahallesi’nde karşımıza çıkıyor. Çalı halkı pandemi başlangıcında evlerinde beklerken HES’çi şirket çalışmalarına başlamış, halk ise şirkete direnişle cevap vermişti. 

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.