Isışah fabrikasında işten çıkarılan 19 işçi, 28 Aralık tarihinden beri haklarını almak için mücadele ediyor. Verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyen işçiler, ‘alacaklarımız parça parça yatırılacak dendi ama o bile yapılmadı’ diyerek fabrika önünde eylem yaptı.
‘Küçülme’ bahanesiyle işten çıkarmaların olduğunu ifade eden Ahmet Subaşı, “Son bir sene içerisinde parça parça işten çıkarmalar oldu. Çıkarılan işçiler, içerisinde 2 yıllık olan da var, 8 yıllık olan da var. İşten çıkarıldıktan sonra alacaklarımızı taksite böldüler. İlk taksitin ödemesi yapılacağı zaman bu sefer onu da böldüler. Resmen bizimle oyun oynuyorlar” dedi.
Ödemeler olmayınca fabrikaya gittiklerini anlatan Subaşı, “O zaman eksik olan paramız yatırıldı fakat o gün sadece fabrikaya gelenlerinki yatırıldı. Sürekli sözler veriliyor ödeme için ama biz bu sözlere inanmıyoruz. Dava sürecimizde bir yandan devam ediyor” dedi.
Ücretlerin bir kısmının elden verildiğini ifade eden Subaşı şunları söyledi: “Bu durum karşısında Çalışma Bakanlığına şikayette bulunduk. Şu an bu durumdan ötürü kayıp yaşanıyor. Maaşın bir kısmı elden alındığı için hakkımız olan kıdem tazminatında kayıplar yaşanıyor. Haklarımızı alana kadar mücadele etmekte kararlıyız.”
Son dönemde işçilerin yaşadıklarının iş hukuku açısından ciddi ihlalleri gündeme getirdiğini ifade eden işçilerin avukatı Kemal Özgür Yetkin, “İşçilerin herhangi bir geçerli neden gösterilmeksizin işten çıkarılması, hak etmiş oldukları kıdem tazminatlarının hukuka aykırı şekilde taksitlere bölünmesi ile eksik ödenmesi ve halen birçok işçiye de hiçbir ödeme yapılmaması kabul edilemez niteliktedir. Kıdem tazminatı, işçinin yıllar süren emeğinin karşılığı olup, yürürlükteki mevzuat gereği iş akdinin sona ermesi halinde tam ve peşin olarak ödenmesi zorunludur. İşverenin tek taraflı iradesiyle kıdem tazminatını taksitlendirmesi veya eksik ödeme yapması açıkça hukuka aykırıdır. Bu tür uygulamalar, işçinin ekonomik güvencesini zedelediği gibi, çalışma hayatındaki temel hakların ihlali anlamına gelmektedir. Ayrıca, işçilerin geçerli veya haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılması da İş Kanunu’na aykırıdır. İşverenleri, hukuka uygun davranmaya ve işçilerin anayasal ve yasal haklarına riayet etmeye davet ediyoruz” dedi
Uğur Ökdemir