Ağır çalışma, düşük ücret, sağlıkta şiddet ve özlük haklarındaki yetersizlik nedeniyle kamuda çalışan diş hekimleri bugün bir gün süreyle iş bıraktı.
Türkiye’de kamuda çalışan diş hekimi sayısı 13 bin iken özel sektörde çalışan diş hekimi sayısı 35 bin. Tablo böyle olunca kamuda çalışan diş hekimlerinin sırtına binen iş yükü daha da ağırlaşıyor. Diş hekimlerinin meslek örgütleri, yüksek MHRS sayıları, muayene için kısıtlı süreler, eksik istihdam, düşük ücretlere karşı 1 günlük iş bırakarak taleplerinin karşılanmasını istedi.
Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde yapılan açıklamayı SES Bursa Şubesi Eş Başkanı Alican Özden okudu.
Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini günümüzde çok daha derinden yaşamaktayız diyen Özden, “Ekonomik dar boğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir. Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük ücretler, tükenmişlik ile ağız ve diş sağlığı birimlerinde artık hizmet üretemez durumdayız" dedi.
Sağlıkta dönüşümle geldiğimiz nokta da tüm sağlık emekçileri gibi ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışan emekçilerin de özlük, ekonomik ve demokratik hakları engellenmekte, sorunları görülmemekte, talepleri karşılanmadığından üretimden gelen güçlerini kullanmaktan başka çareleri kalmamıştır diyen Özden, “ Bu inançla; halka nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunma mücadelesi veren ağız ve diş sağlığı emekçilerinin ekonomik, özlük, demokratik haklarını korumak, iyileştirmek için başlattığımız fiili ve meşru eylemlerimiz artarak devam edecektir” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi