Bursa'da, Evrensel Gazetesi'ne yönelik baskı ve ilan hakkının gasbına karşı dayanışma etkinliği düzenlendi.
Evrensel'in Bursa okurları Evrensel'e yönelik baskı ve ilan hakkının gasbına karşı kahvaltıda bir araya geldi.
Paşaçiftliği Kır Düğünü salonunda yapılan dayanışma etkinliğine, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, EMEP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan, sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik İş üyesi Durak Tekstil işçileri, Bursa Barosu, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri, Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların temsilcileri, TÖB-SEN, Alevi örgütlerinin temsilcileri, Bursa Dersimliler Derneği, Tüm Emeklilerin Sendikası, DİSK Emekli Sen ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.
Açılış konuşmasından sonra söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, “Türkiye son 20, 22 yıldır esir alınmış bir siyasi akıl tarafından Basın İlan Kurumu üzerinde basını terbiye etmeye çalışıyor. Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan hakkı keyfi denetimlerle ortadan kaldırıldı ve iki yıldır bu temel hakkımızdan yararlanamıyoruz. Evrensel Gazetesi’nin arkasında hiçbir şirket yok biz yalnızca okuyucularından yararlanan bir gazeteyiz. Bizleri politik olarak susturmak istediklerini biliyoruz ve önemli gelir kalemlerimizden birini elimizden aldılar. Uzun vadede biz kazanacağız” dedi.

Evrensel gazetesini büyütmeye ve daha çok insana ulaşma yolunu seçtik ve bunun için mücadele ettiklerini belirten Özdal, “Biz mahkeme salonlarına sıkışmış bir sorunu oradan çıkartıp sokağa, topluma sizlerin önüne getiriyoruz ve mahkemelerin keyfi kararlarına karşı tolumun emekçilerin, üretici köylülerin, Kürtlerin, Alevilerin Türkiye’de ezilen herkesin bir yanıtı olabileceğini biliyoruz. Dağıtım tekellerinin baskısıyla da karşı karşıyayız. Okurlarımızdan iki şey istiyoruz. Bulabildikleri her yerde gazeteyi satın almaları ve E Gazeteye abone olmaları. Bu Evrenseli güçlendiriyor. Biz Durak Tekstil işçilerinin gazetesiyiz onlara selam olsun” dedi.
Evrensel’in yol arkadaşları burada diyen EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Bu ülkede umut var, direnç var diyen herkesim burada. Bu şehrin emek ve demokrasi güçleri, gençleri, kadınları, işçileri, inancını kültürüne sahip çıkanlar, doğasına toprağına sahip çıkanlar, bu şehrin insanca yaşayacak bir şehir emeğin değerli olduğu bir şehir olmasını isteyenler burada. Evrensel kim, ne ve ne yapmak istiyor işte bunu anlatmak için bu bileşene bakmak yeterli. Bu dayanışmanın bir parçası olduğunuz için teşekkürler. Bugün bildiğim öğrendiğim her şeyi evrensel gazetesinin muhabiriyken öğrendim. Bu okuldan öğrendiklerimizi bugün meclisten sokaklara, fabrikalardan üniversite kampüslerine, şehrin kent meydanlarından şehrin en ücra noktasındaki taş ocağına karşı mücadele eden köyüne kadar her yerde mücadele edenleri bugün Evrensel bize her gün gösteriyor. Bu ülkede umut yok diyorlar bize ama bu ülkede umut var ve bu umuda sahip çıkacağız daha umutlu günler için Evrenselle dayanışma zamanı” dedi.
Bu salonda çok büyük bir umut olduğunu ifade eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise şunları söyledi, “Kapitalizm havadan, sudan, insandan beslene bildiği kadar beslenir. Parayı nasıl kazanacağına bakar. İliç’in suçluları aranıyor ya İliç’in suçluları meclis arkadaşlar, kanunu çıkaranlar. Bu maden kanununu çıkaran, ÇED meselesini sürekli değiştiren kapasite artışını sürekli arttıran ve veren kimse onların hepsi suçlu. Bugün Bursa için çok önemli bir gün bir dayanışma toplantısı var Evrensel Gazetesi için ve ben kendi adıma çok umutlandım. Bazen çok yalnız kaldığımızı düşünüyoruz ama bugün bir kez daha gördüm ki biz kalabalığız, çoğuz. Ama yan yana gelmeyi başaramıyoruz galiba buna aracılık etsin bu dayanışma etkinliği. Bizleri bugün bir araya getiren tüm dostlara teşekkür ederim.”

Bu dayanışma sofralarını hep kuruyoruz diyen EMEP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan, “Bu coğrafyada en iyi yaptığımız işlerden birisi dayanışma. Halkın gösterdiği dayanışma gücü aslında değişiminde nerede olduğunu bize gösterdi. Dayanışma dediğimiz şey bizi büyüten şeydir ama dayanışma yetmez aynı zamanda bugün yaşadığımız koşulları değiştirmekte gerekiyor. Bizim sınırlarımız sandıktan ibaret değil. 31 Mart’tan sonra da aslında geleni gelmekte olanı hepimiz görüyoruz. Ekonomik programlarıyla, 12’nci kalkınma planıyla, Orta Vadeli Planıyla, 2024 bütçesiyle işçi ve emekçilerin nasıl bir yoğun sömürü, yoksulluk ve işsizlikle sınanacağını tekellerin yarattığı sorunların bütün yükünü emekçi halkın sırtına yükleneceği bir programın gelmekte olduğunu görüyoruz. Mücadelenin gücünü hep birlikte birleştirme örgütleme ve bu gidişatı değiştirmek üzere güç birliği içerisinde mücadele yolunda tekrar bir kavilleşmeyi hep birlikte yapmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.
Haber Merkezi