Sağlık emekçilerinin “Eziyet Yönetmeliği”ne karşı başlattıkları grev devam ediyor. Bursa’da sağlık emek ve meslek örgütleri hergün bir ilçenin sağlık müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamalarla seslerini Sağlık Bakanlığına duyurmaya çalışıyor.
Eziyet Yönetmeliğine karşı iş bırakan sağlık emekçileri, ‘Sağlık dayatmalarla yapılmaz’ diyerek Sağlık Bakanlığını uyardı.
Bu yönetmelik ciddi bir kaos ve hak kayıplarına yol açacak diyen Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, “Yönetmelik değişmezse önümüzdeki günlerde tekrar eylem ve etkinliklerimiz olacak. Bakanlık tavrından vazgeçmez bu yönetmeliği ben böyle uygulayacağım derse bizlerde eylemlere devam etmek zorunda kalacağız. Derdimiz birinci basamağın hayatta kalması. Halkın sorunları birinci basamakta çözülür ama birinci basamağa hiç yatırım yapmadan, aşıları tedarik edemezken, fiziki koşullarını çözemezken ve hiçbir yatırım yapmadan bizden mucizeler bekleniyor. Bu mümkün olmayacaktır. Bu koşullarda bizim sağlık hizmeti verebilmemiz zaten zordu yeni gelen yönetmelikle imkansız olacak” dedi.
Yaptığımız iş bırakma eylemine katılım oranı çok fazla diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Eş Başkanı Huriye Melek Türk, Bu zamana kadar hiçbir eyleme katılmayan arkadaşlarımızın şimdi katılıp destek verdiğini görüyoruz. ASM’lere gelen hastalarda daha önce yaptığımız eylemlere tepki gösterirken şimdi tepki değil bizleri desteklediklerini söylüyorlar. Bu önemli çünkü sadece bizim için değil halkın sağlığını etkileyecekte bir kanun. Bu yönetmelikle kazanılmış haklarımızı Sağlık dayatmalarla yapılmazelimizden almak istiyorlar ve dayatmalar var. Sağlık dayatmalarla yapılmaz. Sağlıklı bir sevk zinciri kurmadan bize bunu dayatamazsınız bunu kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığının bu yanlıştan döneceğini düşünüyoruz. Aşı bulamayan bakanlık, aşı dağıtımı için araç bulamayan bakanlık iş yerlerinde kaç tane denetim için araç çıkardığının haddi hesabı yok. Sağlıkta şiddet yasasını yıllardır bağırıyoruz çıkarın diye, çıkaramayan meclis bir gecede bu yasayı onayladı. Bunlar kabul edebileceğimiz şeyler değil” ifadelerini kullandı.
Bu yönetmelik Aile hekimlerinin hekimlik yapmasının önünde büyük bir engel olarak görüyoruz diyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Güzide Elitez, “Bizim mesleğimiz her zaman için bağımsızlığını koruması gereken bir meslek, temelde insan yararına çalışan bir meslek. Hiçbir zaman yönetmeliklerle, kısıtlamalarla yönetilebilecek bir meslek değildir. Yapılan düzenlemeler mesleki bağımsızlığımızın önünde büyük bir engel, hekimlik yapmamız önünde engel ve bizleri hastamızla karşı karşıya getiren bir durum. Bakanlığın bu süreci yönetmekle ilgili büyük sıkıntıları var. Birbirinden çelişkili yönetmelikler yayınlayarak bu süreci yönetemez. Birinci basamağın güçlü olduğu ülkelerde sağlığı iyi yönettiklerini görüyoruz. Bizde tam tersine birinci basamağı çökertmek üzerine bir çalışma içerisinde bakanlık. Bu alanı çökertirseniz yürümeyen bir sağlık var ortada bu sefer yerlerde sürünen insanların sağlığa ulaşamadığı bir noktaya gelen bir süreç gelecek. Birinci basamağın özelleştirilmesinin ayak sesleri aslında bunlar. Bunun olmaması gerekir çünkü sağlık kamusal alandır. Sağlığın tamamı kamu eliyle yürütülmeli” çağrısında bulundu.
Sağlık bakanlığı bizleri durdurmaya çalıştı diye. Genel Sağlık İş Bursa Şube Başkanı Hatice Şeker Erdoğan, “Basın açıklamasını yapmamızı engellemeye yönelik yönetmelikler çıkartarak bizi engellemeye çalıştı. Bazı dönemlerde cumartesi nöbetleri getirerek çalışma şeklimize karıştı. Bizler eylemsellik sürecimizin devamını getireceğiz. Süresiz iş bırakmalara kadar gider. Sağlık Bakanı istediği kadar bu konuda geri adım atmayacağını diretse de iş üretilemediği bir noktada sağlık artık tıkanma noktasına gelecek. Bizim en büyük çabamız sağlık sisteminin geleceğini sürdürebilirliğini sağlayabilmek, piyasalaşmayı engelleyebilmek” dedi.Sağlık dayatmalarla yapılmaz
Kaynak: Haber Merkezi