SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Murat Emir: "Etki ajanlığı" maddesi yasa tasarısından geri çekildi

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
CHP'li Murat Emir: "Etki ajanlığı" maddesi yasa tasarısından geri çekildi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP'nin "etki ajanlığı" maddesini teklif metninden çıkardığını açıkladı. AKP'li Abdullah Güler, "Düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifinin geri çekildiğini duyurdu.

Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi” dedi.

Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın haberine göre; AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'in teklifin geri çekildiği yönündeki açıklaması üzerine "Kanun teklifinin tamamının geri çekildiği doğru değil. Tekliften çıkaracağımız casusluk düzenlemesiyle ilgili önümüzdeki hafta muhalefetin de öneri ve itirazlarını ele alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız" dedi.

AKP'nin ‘Etki ajanlığı’ düzenlemesini içeren torba yasa teklifi geçtiğimiz hafta komisyondan geçmişti.

"Etki ajanlığı" olarak bilinen ve tepki çeken maddeye göre Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle "casuslukla" ilgili yeni bir suç ihdas ediliyor. TCK'nin "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne eklenecek maddede "Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir" ifadeleri yer alıyor. Savaş sırasında veya askeri hareketleri tehlikeye sokacak süreçte bu suça 8 yıldan 12 yıla kadar hapis isteniyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması ise Adalet Bakanının iznine tabi kılınıyor.

Yasa tasarısı geçtiğimiz yıl mayıs ayında da Meclis gündemine getirilmiş, basın meslek örgütleri, akademisyenler, hukukçular ve muhalefet milletvekillerinin tepkileri karşısında geri çekilmek zorunda kalınmıştı. 

Öte yandan NATO Parlamenterler Meclisi’nin 24-27 Mayıs’taki toplantısına katılan AKP ve MHP milletvekillerinin, Gürcistan’da yasalaşan etki ajanlığı düzenlemesini "demokrasi tehdidi" olarak niteleyen deklarasyona olumlu oy kullandığı ortaya çıkmıştı. 

Kaynak:EVRENSEL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.