Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Mevsimlik tarım işçileri raporu açıklandı: İşçiler sağlıksız koşullarda, güvencesiz çalıştırılıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2015 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2015 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Mevsimlik tarım işçileri raporu açıklandı: İşçiler sağlıksız koşullarda, güvencesiz çalıştırılıyor
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerindeki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını yerinde inceleyen TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu  ve Bursa Tabip Odası yaptığı çalışmayı raporlaştırdı. Hazırlanan raporda çocuk işçilik ve sağlık sorunları acil çözülmesi gereken sorunlar olarak yer aldı.  11935119_10207482508130804_3675156005933091444_o TMMOB Bursa İKK ve Bursa Tabip Odası'nın 2010 yılından bu yana mevsimlik tarım işçilerinin koşullarını inceleme çalışması bu yıl da tamamlandı. Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Aydın, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bakanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, TMMOB üyeleri ve CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ile Ceyhun İrgil’in yanı sıra, gazeteci Gül Kolaylı’nın da katıldığı ekibin yaptığı incelemeler 21 Temmuz günü Bursa Akademik Odalar Birliği'nde yapılan basın toplantısıyla rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Çadır kamplardaki inceleme sonuçlarını heyet adına paylaşan Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın TÜİK'in 2015 verilerine göre 5,4 milyon tarım işçisinin 485 bininin mevsimlik işçi olduğunu belirtti. Bu işçilerin eşleri ve çocukları ile 1 milyonu belirten Aydın Bursa'da bu durumda 15 bin mevsimlik tarım işçisinin çalıştığını söyledi. Raporda yer verilen önemli tespitler şunlar:
  • Dayıbaşı komisyonu uygulamasıyla çalıştırılan tarım işçilerinin Bursa bölgesinde günlüklerinin en yükseği 40 lira.
  • Hasat sonu ücretlerini alabilen işçiler güvencesiz çalıştırılıyor.
  • Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu çadır kamplarda elektrik yok. Temiz su bulmak zor, bazılarında tulumbalar kullanılıyor ancak banyo, tuvalet bulunmuyor.
  • Kamp alanlarında alt yapı eksikliği ishal ve deri hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunlarını ortaya çıkarmış.
  • Okulların açık olduğu Nisan- Mayıs ve Eylül-Kasım aylarında çocukların eğitim hizmetine ulaşamadığı gibi yaz aylarında vakitlerini geçirebilecekleri hijyenik mekanlar bulunmuyor.
Mevsimlik tarım işçileri iş kanunu çerçevesine alınmalı Ertuğrul Aydın yaşanan bu sorunların çözümü için, "Mevsimlik tarım işçileri iş kanunu çerçevesine alınmalı ve sosyal güvenceye kavuşmalıdır. Mevsimli tarım işçilerinin istihdamına yönelik Türkiye İş Kurumu görevlendirilmelidir. Başbakanlığın genelgesi doğrultusunda mevsimlik gezici tarım işçilerini izleme kurulu çalışmalarını en kısa zamanda başlatılmalı. Mevsimlik tarım işçileri her türlü hastalığa açık hijyen olmayan mekanlarda barınmak zorunda kalmamalı. Yerleşim alanına acilen temiz su sağlanmalıdır. Kanalizasyon sorunu çözülmeli, yerleşim alanına elektrik götürülmeli. Bu insanlara sağlık hizmeti götürülmeli. Eğitim hizmeti verilmeli ve güvenlik sağlanmalı." dedi. Orhan Sarıbal: "Suriyeli insanlar üzerinden ticaret yapılıyor" Basın toplantısına katılan TMMOB üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Suriyeli işçiler aracılığıyla ucuz emek sürecini gündeme getirerek, tarım işçileriyle ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu: "Bu konuda geçen yıllarla bu sene arasında temel iki tane fark var. Bir tanesi artık Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelisinden buraya gelen insanlar yavaş yavaş azalmaya başlıyor. İkincisi ise o gelmeyenlerin yerine ise Suriyeliler geliyor. Daha ucuz emek ve bunların üzerinden bir ticaret yapılıyor şu anda."
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.