TÜMTİS ile Aras Kargo arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı, işçilerin ücretlerine yüzde 24 zam yapıldı.
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile Aras Kargo arasında imzalanan ikinci dönem toplu iş sözleşmesiyle (TİS) işçilerin ücretlerine net yüzde 24 zam yapıldı.
5 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre işçilerin ücretlerine birinci yıl net yüzde 24, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam yapılacak. Asgari ücrete yapılan zam oranının enflasyon oranından daha yüksek olması durumunda ikinci yıl ücretleri asgari ücret zammı oranında arttırılacak.
TİS’e göre 30 günlük ücret tutarında olan ikramiyeler yüzde 33 artışla 40 günlük ücret tutarına çıkarıldı. 17 TL olan yemek ücreti 21 TL’ye yükseltildi. Yakacak, öğrenim, doğum, evlenme yardımlarını içeren sosyal maddelerde yüzde 24 oranında artış sağlandı. Resmi ve dini bayramlardaki mesai ücretleri yüzde 60 zamlı ödenecek. Yine dini bayramlarda her bir bayram için 150 TL’lik market çeki verilecek. Ayrıca taşeronda çalışan işçilerin kadrolu yapılması konusunda da düzenlemeler yapıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili BursaMuhalif'e konuşan TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, "Aras Kargo’da üyelerimizin TİS sürecine katılımı sağladık. Türkiye genelinde gerek işyeri temsilcilerimizle gerekse üyelerimizle TİS değerlendirme toplantıları yapıldı ve yeni dönem toplu iş sözleşmesi üyelerimizin tamamına yakının onayı alınarak imzalandı. Kargo sektöründe bir devrim gerçekleşti diyebiliriz. Ülke koşullarında ki yoksulluk bakımından her şeyi gideremedik ama kargo işçilerinin kayıplarını gidermeye çalıştık. İmzalanan sözleşme kargo işçileri tarafından olumlu karşılandı ve işçileri sürece dahil ettik. İşçilerin memnun olması kayıpların az da olsa giderildiğinin bir göstergesi" dedi.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi