Dünya Su Günü Bursa’da sergiler, paneller ve eylemlerle iki gün boyunca süren etkinliklerle sona erdi.
DOĞADER tarafından Bursa’da suyun önemine ve neoliberal politikalarla yok edilmesine dikkat çekmek için 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi. 21 Mart Cumartesi günü Kent Müzesi önünde açılan “Fotoğraflarla Dünya Su Günü Sokak Sergisi” ilk etkinliklerden biri oldu.
DOĞADER üyelerinin su temalı fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışında konuşan Caner Gökbayrak, 22 Mart Dünya Su Günü’nün Rio’da Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı tarafından ilan edildiğini belirtti. DOĞADER olarak, kendilerinin kurulduklarından bu yana Başköy’ün mermer ocaklarına karşı direnişlerinde, Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu’nda, Uludağ’ın suyunu satan şirketlere karşı mücadele gibi pek çok su mücadelesinde yer aldıklarını dile getirdi.
Dünya Su Günü suyun ilk metalaştığı gün
Ördekli Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Fuat Ercan ve Dr. Gaye Yılmaz’ın katılımıyla “Su Ticarileştirilemez” konulu panel yine dün(21 Mart 2015) su günü etkinlikleri kapsamında düzenlendi. “Şişeye Hapsedilen Su” başlığıyla panelde sunum yapan Dr. Gaye Yılmaz, “Dünya Su Günümüz kutlu olmasın” diyerek konuşmasına başladı. Ham suyun metalaşacağının ilk kez resmi belgelere geçtiği 22 Mart’ın bizim mi yoksa onların mı olduğunu soran Yılmaz, şişelenmiş su tüketiminin giderek arttığını ve bunun artması için devletlerin, su şirketleriyle birlikte harıl harıl çalıştığını ifade etti. Bursa’da su kaynaklarının fazla olması nedeniyle su problemlerinin henüz yaşanmadığını ancak ileri zamanlarda Bursa’nın suyunun ihrac edilmesi nedeniyle su kaynaklarının azalacağını belirtti. Uludağ’ın artık bir dağ olmadığını bir ticari marka haline getirilerek suyunun satılıp, halktan çalındığını söyleyen Gaye Yılmaz, Dünya Su Günü’nün kutlanmaması gerektiğini, suyu metalaştıranlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
“HES’ler Kimi Besler?”
Prof. Dr. Fuat Ercan “HES’ler Kimi Besler?” konusundaki sunumunda, doğanın insan bedeni olduğunu ancak bu bedenin günümüzde yok edildiğini söyledi. HES’lerin büyük bir kar kaynağı olduğunu ifade eden Ercan, HES’lerin Dünya Su Ailesi’ni beslediğini bu ailenin aslında suyu satan, kiralayan, halkın elinden alan şirketler ve devlet olduğunu belirtti. Güçlü Türkiye 2023 hedefiyle iktidarın suyu nasıl alınır satılır mal haline getirdiğini ve HES’lerle suyu doğadan nasıl kopararak borulara hapsettiğini, doğanın dengesinde yarattığı bozulmaları açıkladı. Ercan, Türkiye’den mücadele örnekleriyle sunumunu sonlandırdı.
[gallery link="file" columns="9" ids="5919,5928,5927,5920,5926,5922,5925,5923,5924"]