Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Kayıhan Pala: Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki bozulan organ numuneleri iddialarını meclis gündemine taşıdı

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Kayseri Şehir Hastanesi’nde yaşanan ve yaklaşık 400 ila 1000 hastayı etkilediği öne sürülen “bozuk formaldehit solüsyonu” iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2025 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2025 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
Kayıhan Pala: Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki bozulan organ numuneleri iddialarını meclis gündemine taşıdı

Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi sunan Pala, hastaların organ dokusu numunelerinin işlevsiz hâle gelmesi, tanı konulamadığı için yeniden invaziv işlemlere gerek duyulduğu iddialarını ve şehir hastanesinde işletmeci konumunda olan firmaların sorumluluğunu gündeme getirdi.

Bozuk Formaldehit Solüsyonu ve Tanı Gecikmesi 

Basına yansıyan bilgilere göre, Kayseri Şehir Hastanesi Gastroenteroloji biriminde alınan biyopsi örneklerinin “formaldehit içeren bozuk solüsyonlar” yüzünden çürüdüğü, çok sayıda hastanın kanser vb. ciddi hastalıklarla ilgili tanısının geciktiği ya da hiç konulamadığı dile getirilmektedir. Pala, bu olayda zarar gören hasta sayısının 400 ila 1000 arasında olduğunun ifade edildiğini vurgulayarak, “Bakanlığın resmî soruşturma başlatıp başlatmadığı, hastaların yeniden biyopsiye çağrılıp çağrılmadığı, tanı koymada yaşanan gecikmelerin sorumluluğunun nasıl üstlenileceği” sorularının cevap beklediğini belirtti.

Sorumlu Şirket Başka Hastanelerde de Hizmet Veriyor

Önergede ayrıca, Kayseri Şehir Hastanesi’nin patoloji laboratuvarının, kamu-özel iş birliği modeli çerçevesinde YDA Sağlık Yatırım ve İşletme Sanayi Tic. AŞ tarafından işletildiğine işaret ediliyor. Bozuk solüsyonun alt taşeron ATM Sağlık Kayseri Yatırım ve İşletme AŞ tarafından sağlandığı, aynı şirketin Konya ve Manisa şehir hastanelerinde de işletmeci konumunda olması nedeniyle benzer bir durumun diğer şehir hastanelerinde yaşanıp yaşanmadığının araştırılması gerektiği vurgulanıyor. Pala, “Bakanlık bu durumu tüm yönleriyle araştırmalı; başka hastanelerde aynı solüsyonun kullanılıp kullanılmadığını derhal incelemelidir” dedi.

Tanı Konulamayan Hastaların Hayati Riski Artıyor

Pala, basına yansıyan bir olguda bronkoskopiyle alınan örnekte kanserin saptanamadığı, ancak başka bir hastanede tekrarlanan biyopside “küçük hücreli akciğer kanseri” tanısı konduğunu hatırlatarak, “Bu tür gecikmeler, hem hastaların hayati riskini artırıyor hem de sağlık maliyetlerini yükseltiyor” ifadelerini kullandı. Tanı konabilmesi için işlemin yinelenmesi, yeniden endoskopi, bronkoskopi vb. girişimler yapılmasının hastaların sağlığını olumsuz etkilediğini ve özellikle kanser olgularında sağkalım süresinin kısalabileceğini belirtti.

TİTCK İncelemesi ve Soruşturma

Önergede, “bozuk olduğu iddia edilen formaldehit solüsyon tüplerinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) gönderildiği, ancak süreç ve rapor sonucunun ne aşamada olduğunun bilinmediği” yazılıp, bakanlığın rapor sonucunu ne zaman kamuoyuna açıklayacağı soruluyor. Ayrıca, söz konusu hatanın onaylanması halinde, hastane yönetimi, taşeron firma ve Şehir Hastanesini işleten şirket hakkında ne gibi yasal ve idari yaptırımların uygulanacağı da gündeme getiriliyor.

Kamu-Özel İşbirliği Modeli Çok Pahalı Olmasının Yanı Sıra Hastaların Sağlığını da Olumsuz Etkileyebiliyor

Kamu-özel işbirliği modeliyle işletilen şehir hastanelerinin yüksek maliyeti biliniyor; şehir hastaneleri bunun yanı sıra “Hasta güvenliği açısından da yetersiz mi kalıyor?” sorusunu da doğuruyor. Pala, “Sayıştay raporları şehir hastanelerinin işletilmesiyle ilgili çok sayıda usulsüzlük, fazla ödeme, gereksiz ödeme, hatalı muhasebeleştirme, ihale dokümanı ve projelerde öngörülenden daha fazla alanın ticari alan olarak kullanılması gibi sorunu her yıl ortaya koymaktadır. Kayseri Şehir Hastanesinde yaşanan olay, bu modelin, tıbbi hizmetlerin sunulması sırasında da sorunlar yaşandığını ortaya çıkartıyor.” şeklinde konuştu. Soru önergesinde, “Resmî açıklamalarda, laboratuvar cihazlarının ve kimyasal temininin özel şirketin sorumluluğunda olduğu belirtilmektedir. Bu durumda bakanlık hangi periyodik denetimleri yapmaktadır?” sorusuna da yanıt aranıyor.

Derhal Müdahale Edilmeli

Pala’nın soru önergesi, 11 maddede Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki iddiaları detaylandırıyor; “Bozuk solüsyonun kesin olarak saptanması hâlinde Konya ve Manisa gibi başka şehir hastanelerinde de aynı tehlikenin var olup olmadığının araştırılması, hatalı malzeme sağlayan şirket ve ilgili hastane yöneticilerine dair hangi soruşturmaların başlatılacağı, hastaların tekrarlayan test ve tedavilerinin maliyetini kimin karşılayacağı” gibi konularda açıklama talep ediyor.

Bursa Milletvekili Pala, “Bu olay, kamu-özel işbirliği modeli ile işletilen şehir hastaneleriyle ilgili soru işaretlerini artırıyor. Derhâl müdahale edilmediği takdirde, daha fazla hasta mağdur olabilir. Bakanlığın hasta güvenliğini ön planda tutacak önlemleri alması, hepimizin ortak talebidir” diyerek, konunun takipçisi olacağını vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.