Bursa Kestel Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Taymes Tekstil’de çalışan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) üyesi kadın işçi M.E., yasal hakkı olan mesaiye kalmama talebini dile getirdiği, sendikaya üye olduğu ve mesai arkadaşlarını hakları konusunda bilgilendirdiği gerekçesiyle patron ve oğulları tarafından ağır hakaret, tehdit ve darpa maruz kaldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
26 Ekim 2026 günü akşam saatlerinde meydana gelen olayda; günlük çalışma süresini tamamlayan ve mesaiye kalmak istemediğini belirten işçi kadın, bölüm şefi tarafından muhasebe odasına götürüldü. Odada bulunan patronun oğlu C. Ç.’nin "Sendikaya üye olduğun için mi mesaiye kalmıyorsun? Önceden kalıyordun, şimdi ne değişti?" sözleriyle hedef alındığını belirten işçi kadın, yaşadıklarını Ekmek ve Gül ile paylaştı.
Kadının iddialarına göre görüşme sırasında odaya giren işletme sahibi T. Ç., kadın işçiye ağır hakaretler savurdu, şiddetle tehdit etti.
Bu sırada odaya giren diğer oğul D. Ç. ise işçinin üzerine yürüyerek bağırıp baskı kurdu. Uğradığı ağır tehditlere rağmen geri adım atmayan işçi kadın, kendisine zorla imzalatılmak istenen istifa belgesini imzalamayı reddetti. Odadan çıkmaya çalıştığı sırada ise kapüşonundan tutularak dışarı iteklenerek fabrikadan atıldı.
İşçi kadın, fabrikadaki günlük çalışma ortamında ustabaşı ve patronların "Mal mısınız?", "Beceriksizler", "IQ’un düşük" gibi ifadelerle işçileri sürekli aşağıladığını ve bu muamelenin herkesin gözü önünde yapıldığını aktardı. Muhasebe odasında yaşananlar sırasında hissettiklerini anlatan işçi kadın, "Donup kaldım. Kendimi onların odasında un ufak hissettim. Kendi sesimi duyamadığımı hatırlıyorum, beni tamamen bastırmaya çalıştılar" sözleriyle patronların kurduğu baskıyı dile getirdi.
Olayın ardından vakit kaybetmeden bölgenin karakolu olan jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunan işçi kadın, jandarmanın anlam veremediği tutumlarıyla da karşılaştı. İfade sürecinde güvenlik güçlerinin "Madem bu kadar sorun vardı, neden daha önce şikayet etmedin?" gibi sorularla kendisini vazgeçirmeye çalıştığını belirten M.E., her türlü engellemeye rağmen geri adım atmayarak şikayetçi oldu.
Yaşadığı şiddet ve baskının ardından işçi kadın, bu mücadelesinin yalnızca kendisi için değil, bütün işçi arkadaşları için olduğunu belirtti. Kendilerinin 28 bin lira gibi bir sefalet ücretine mahkum edildiğini, buna karşın yanı başlarındaki sendikalı Yeşim Tekstil işçilerinin 60-70 bin lira ücret aldığını ve özel sağlık sigortasından çocuk haklarına kadar pek çok sosyal haktan yararlandığını belirten işçi kadın; kendilerine dayatılan bu kölelik düzeninin bir kader olmadığını ifade etti.
Fabrikadaki arkadaşlarının kendisine sendikaya üye olmaya nasıl cesaret ettiğini sorduklarını aktaran işçi kadın; insanca yaşamanın, emeğin karşılığını almanın en temel hakları olduğunu vurguladı. Bu şikayetinin ve sergilediği duruşun korku duvarını kırmak adına bir adım olmasını temenni ettiğini dile getiren işçi kadın; tüm mesai arkadaşlarını ve kadınları kendilerine yapılan haksızlıklara karşı sessiz kalmamaya, haklarının farkına varmaya çağırdı.
Yaşananlara ilişkin açıklama yapan BİRTEK-SEN ise açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Anayasal hakkını kullanan kadın işçilere yönelik bu tutum kabul edilemez, patronların rahatça suç işlemesine izin vermeceğiz! Sendika olarak bu işini peşini bırakmayacağımız gibi, başta Bursa olmak üzere tüm kadın işçileri, tüm tekstil işçilerini, emek ve demokrasi güçlerini Taymes patronunun bu tutumuna karşı birleşmeye çağırıyoruz” denildi.
TAYMES TEKSTİL'DE ÜYEMİZ OLAN BİR KADIN İŞÇİYE PATRON TARAFINDAN TEHDİT, HAKARET VE DARP! BU SÖMÜRÜ VE KÖLELİK DÜZENİNİ YIKACAĞIZ! Bursa Kestel OSB'de faaliyet gösteren konfeksiyon ve hazır giyim fabrikası Taymes Tekstil'de çalışan kadın üyemiz dün akşam mesaiye kalmak istemediği gerekçesiyle ustabaşı tarafından patronun odasına götürüldü. Burada patron Taner Çelik ve oğlu Doğukan Çelik tarafından tehditlere maruz bırakıldı. Üyemiz, patron ve oğlu tarafından sendikaya üye olduğu, diğer işçileri hakları konusunda bilinçlendirdiği ve yasal hakkı olan mesaiye kalmama hakkını kullandığı için hakaret, tehdit ve darpa maruz kaldı. Kendi rızasıyla işten ayrıldığına yönelik belge imzalatılmak istenen üyemiz bunu da reddetmesi üzerine darpla fabrikadan atılmıştır. Patron işlediği suçlar yetmezmiş gibi 'Ülke sizin yüzünden bu halde' diyerek sendikal faaliyeti kriminalize etmeye çalışmış, kendi pervasızlıklarını da belgelemiştir. Bu durum patronların sömürü çarkına hizmet eden sistemin genel durumundan bağımsız değildir. Hakkını aradığı, anayasal haklarını kullandığı için bir kadın işçiye yönelik bu tutum, maalesef ülkemizde patronların nasıl bir terör estirdiğini, kadın işçilerin maruz kaldığı işyerlerindeki şiddeti, patronların sırtını dayadığı cezasızlık sistemini de tekrar ve tekrar kanıtlamıştır. Üyemiz, patronun işlediği bu suçlara karşı darp, tehdit, hakaret ve sendikal örgütlenme ve hakların kullanılmasının engellenmesinden kaynaklı suç duyurusunda bulunmuştur. SENDİKA HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ! Anayasal hakkını kullanan kadın işçilere yönelik bu tutum kabul edilemez, patronların rahatça suç işlemesine izin vermeceğiz! Sendika olarak bu işini peşini bırakmayacağımız gibi, başta Bursa olmak üzere tüm kadın işçileri, tüm tekstil işçilerini, emek ve demokrasi güçlerini Taymes patronunun bu tutumuna karşı birleşmeye çağırıyoruz.
— BİRTEK-SEN (@birlesiktekstil) October 27, 2026
Kaynak:Ekmek ve Gül