Mudanya’da 2700 yıllık Myrleia antik kentinin kalıntıları, mahkeme kararına karşın Bursa Büyükşehir Belediyesi, Koruma Kurulu ve Tesco Kipa işbirliğiyle imara açıldı, bir süpermarketin bodrumunda cam çerçevelere sıkıştırıldı
Radikal’in haberine göre, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde Myrelia antik kentinin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastladı. Keşif sonrası Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapıldı ve bölgenin 1. derece SİT alanı ilan edilmesi talep edildi. Bölgede incelemelerde bulunan Koruma Kurulu ise ancak 3. derece arkeolojik SİT alanı tanımını uygun gördü.
Market inşaatına tarihi alan
2012 yılında ise Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, Mudanya Belediyesi’nden aldığı ruhsat ile bölgede bir süpermarket yapımına başladı. Süpermarketin inşaatının temel kazıları sırasında da antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile heykellere rastlandı.
Antik kente ilişkin keşiflere bir yenisinin eklenmesi üzerine Mudanyalılar süpermarket inşaatının durdurulması için Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Büyükşehir devreye girdi, ranta açtı
Mahkeme devam ederken ise Bursa Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Mudanya için yeni bir 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hazırlayan belediye, yeni plan ile birlikte Myrleia antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile heykellerinin bulunduğu yaklaşık 10 bin metrekarelik alanı “ticaret alanı” ilan etti ve imara açtı.
Plan çerçevesinde antik kentin sahil kısmında bulunan 50 bin metrekarelik alanı da “turizm alanı” ilan edilerek imara açıldı.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun da planı onaylamasıyla birlikte arkeolojik alan ranta açılmış oldu.
Cam çerçevede antik kent kalıntıları
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Tesco Kipa işbirliği ile süpermarket 2012 yılından itibaren antik kent kalıntıları üzerine kurulmaya başlandı.
Süpermarketin henüz temelleri atılırken kalıntılar için harekete geçen Mudanyalılar, inşaat sırasında da mücadelelerini sürdürdü. Süpermarketin yıkılması için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuran bölge halkı, beklediği sonucu alamadı.
Süpermarket ise 20 metre uzunluğunda 2 metre genişliğindeki 2700 yıllık antik kent duvarları ile tarihi kalıntıları süpermarketin bodrum katında cam çerçeveler içine koydu.
‘Dava sonuçlanmadan imara açılması felaket’
“Üstü süpermarket altı antik kent” proje ile ilgili davanın devam ettiğini söyleyen Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir, dava sonuçlanmadan bölgenin imara açılmasını “felaket” olarak niteledi.
Mahkemenin daha önce Mudanya Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli planın değerlendirilme aşamasında planı devre dışı bıraktığını hatırlatan Karademir, aynı alanın yeni bir plan ile imara açılmasının çelişki olduğunu dile getirdi ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Sendika.org