Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

TOFAŞ işçisi: "Grev kararı aldık dediler ama halen bir tarih açıklanmış değil"

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2022 06:48
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2022 06:48
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com

İşçiyi hazırlamadan “hadi yarın greve mi çıkıyoruz” diyecekler. Eylemse eylem grevse grev deniyorsa hazırlık yapılsın ama ben o aşamaya gidileceğini düşünmüyorum.

Bursa TOFAŞ’tan bir işçi yazdı

Türk Metal grev kararı aldı ama fabrikada buna yönelik bir hazırlık yok. Bu süreçte sadece çay molasında veya iş giriş çıkışlarında eylem yapıyoruz. Bu üretimi etkiliyor mu hayır, duruş ve kayıp oluşuyor mu evet ama o da beynimizde ve ömrümüzde oluyor.

MESS ile sendika oturup oturup kalkıyor. Özlem gideriyorlar bence, başka açıklaması olamaz. Yani kısacası her sene olduğu gibi işçi kıyımının arttığı zamanlarda grev kararı aldık deniliyor ne hikmetse. Fabrikalarda doğru düzgün bir hazırlık yapmadan gösteriş amaçlı İzmit’te eylem yapıldı bana göre. Fabrikada benden eski abiler aralarında konuşuyorlar, “Grev olunca haber verin evden okey takımını getirelim oynarız böyle alkışla olmaz bu işler” şeklinde.

Bilmem kaçıncı yıl diye değerli madenlerden biri olan altın verdiler bize sus payı olarak. Ama asgari ücret zammı sonrası saat ücreti 23 lira oldu, benim ise 19 lira. Verilen yüzdelik dilimle anlaşınca maalesef bana zam gelmiş olmuyor. 6-7 lira saat ücretine zam yapması lazım ki benim maaşımı kurtarsın. Hem asgari ücretten az alıyorum hem 10 saat çalışıyorum hem de hayatımı heba ediyorum.

Verilmesi gereken altını biz aldık diyorlar

Yakın bir zamanda göreceğiz yüzde kaça imza atacak sendika, zaten neye imza atarlarsa atsınlar yarısı vergiye gidecek. Belirlenen ücret ve sözleşme hiçbir zaman yeterli olmadı. Sözleşmede işçiye değil işverene hitap edilmiş. Çok güzel kelime oyunları ile kandırıp imzalattırıyorlar.

Benim gözlemim sendikanın adamları dışında herkes tepkili yaşananlara. Sendika da hiçbir zaman bize karşı samimi değil ama işverene karşı samimi. İşçiye biz bunları bir altınla bastırırız deyip geçiştiriyorlar. Bu altın da geçen sene verilmesi gereken bir şeydi pandemiden dolayı arada kaynadı gitti. Yani yine bir şey yapmadılar, zaten verilmesi gereken bir şeyi aldık ettik gibi gösterdiler. Altın verdiler ama dağıtılan yılbaşı erzaklarında gram olarak en düşüğünü vererek yine bir kâr ettiler. Boyuna çekirdek doldurmuşlar, siz çekirdek çitleyedurun biz pirzolalarımızı bitirip geliyoruz diyorlar.

Ekonomik dalgalanmaların bu denli olması doların sıklıkla yükselip düşmesi hiç iyi değil. Her hareket bize kayıp olarak yansıyor. Kayıplar artıyor ama biz göstermelik eylem yapıyoruz. Grev kararı aldık dediler ama halen bir tarih açıklanmış değil. Hazırlık yapmadan işçiyi hazırlamadan “Hadi yarın greve çıkıyoruz” mu diyecekler? Eylemse eylem, grevse grev deniyorsa hazırlık yapılsın ama ben o aşamaya gidileceğini düşünmüyorum. Tamamlayıcı sağlık sigortasını 10 Ocak tarihine kadar uzattılar bu demek oluyor ki sözleşme 10 Ocak’a kadar imzalanacak.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.