Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

TMMOB, KESK, DİSK ve Bursa Tabipler Odası'ndan ortak deprem açıklaması

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
TMMOB, KESK, DİSK ve Bursa Tabipler Odası'ndan ortak deprem açıklaması

6 Şubat depremi yıl dönümünde TMMOB, KESK, DİSK ve Bursa Tabip Odası ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

BAOB Ortak Toplantı Salonu'nda yapılan açıklamayı Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Başkanı Engin Er okudu.

TBMM Deprem Zararlarını Azaltma Komisyonun Raporuna göre deprem 148.8 milyar dolar ekonomik kayba neden olduğunu ifade eden Er, "Uyarılmasına rağmen bölge insanın depremlere hazırlanması, gerekli risk azaltma ve acil durum çalışmalarının yürütülmesi konusunda gerekli eylemleri hayata geçirmemişlerdir. Gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda 53.537 insanımızın yaşamını yitirmesi, 107.000’ni aşkın vatandaşımızın yaralanmasını en basit haliyle  sorumsuzluk olarak değerlendirebiliriz. Ülkemizde her yıl önemli kayıplara neden olan pek çok doğa olayının afete dönüşmesini önlemek için afet riski altındaki alanların sağlıklı ve güvenli yaşam alanları haline getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Er, insan odaklı ve afet dirençli kentlerin oluşturulmasının öncelikli ve acil bir ihtiyaçtır" dedi.

“Afet Risk Azaltma Kanun Tasarısı yasalaştırılmalıdır"

6 ve 20 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 18 kentimizde, barınma sorununu çadır ve konteyner kentlerde karşılamak zorunda kalan ve yaşam mücadelesi veren 1,5 milyonu aşkın insanımız için öncelikle insanca yaşam koşulu ve barınma sorunun çözümü konusunda çalışmalar hızlandırılmadır çağrısında bulunan Er, "6 ve 20 Şubat 2023 depremlerinde “en büyük yıkımın zayıf mühendislik özelliklerine sahip, sıvılaşmaya yatkın zemin birimleri ile fay zonları üzerinde yer alan yerleşim birimlerinde meydana geldiği gerçeğinden hareketle” kırsal ve kentsel alanlarda “jeolojik sakıncalı veya fay sakınım bantları” üzerinde yapı yapılmasına kısıtlama getirilmelidir. Ülkemiz tüm gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi afet sonrası müdahale ve iyileştirmeye odaklanan yapıdan bir an önce kurtularak afet öncesi tehlike ve risklerinin azaltılması konusuna odaklanmalıdır. Bu amaçla İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlıkları yıllardır sürdürülen “Afet Risk Azaltma Kanun Tasarısı” ilgili kişi ve kurumların görüşleri alınarak zenginleştirilmeli ve hızla yasalaştırılmalıdır" dedi.

Doğa olaylarının afete dönüşmesi 'kader' değildir ifadelerini kullanan Er, "Toplumsal olarak acıların tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Doğa kaynaklı olayların afete dönüşmemesi ve ülkemizde yaşanan acıların tekrarlanmaması için doğa ve teknoloji kaynaklı afet risklerine karşı 'etkin bir mevzuat altyapısını, güçlü kurumsal yapılanmayı, afet güvenliğini önceleyen ekonomiyi' oluşturmak ve bu yolda ilerlemek zorundayız" dedi.

Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.