Bursa’nın Gemlik ilçesinde sağlık çalışanları hastaya müdahale ettikleri sırada hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Darp edilen sağlık çalışanlarına tehditler savrulurken, bir hasta yakını silahla havaya ateş açtı. Gemlik Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık meslek örgütleri, basın açıklaması yaparak “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Bu vahşet son bulmak zorunda!” ifadelerini kullandı.
Gemlik Devlet Hastanesi'nde dün, 112 Acil Servis ekipleri tarafından arrest (kalp durması) olarak getirilen bir hastanın yakınları, hastaya müdahale sırasında CPR odasına girmeye çalıştı. Hastayı hayata döndürmeye çalışan sağlık çalışanlarına tehditler savuran hasta yakınları, sağlık çalışanlarını darbetti, bir hasta yakını ise silahı ile rastgele ateş açtı.
Hastane önünde bir araya gelen sağlık emekçileri basın açıklaması yaparak, "Bu vahşet son bulmak zorunda!" dedi.
Yapılan basın açıklamasında, sağlıkta şiddet başta olmak üzere birçok nedenle yurtdışına göç eden sağlık çalışanları hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:
"Tüm sağlık emekçileri tükenmiştir. Her ay yurtdışına giden sağlık emekçisi sayısı yüzleri aşıyor, genç hekimler ve hatta artık uzman-yandal uzman hekimler de yurtdışı kapısında. Yabancı dil kursları yurtdışına gitmek isteyen genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ile dolup taşıyor. Bu sağlık sisteminin aksaklıklarının sorumlusu sağlık emekçileri, yani bizler değiliz. İstediğiniz bölüme zamanında randevu bulamamanızın sorumlusu biz değiliz. Günlük 250 hasta bile bakmaya müsait olmayan acil servisimizde 1000 civarı hasta bakmak zorunda bırakılıp, buna rağmen gerekli özen gösteremememizin sorumlusu biz değiliz. Yer olmadığı, ilgili doktor, malzeme, ünite olmadığı için sevk edilmenizin sorumlusu biz değiliz. Son birkaç ay içinde 20’nin üzerinde doktor ayrıldığı, sevk zinciri oluşturulamadığı için birinci basamak ve poliklinik hizmetlerinin sıkıntısından dolayı artan acil yoğunluğu nedeniyle acil servislerde bekletilmenizin sorumlusu bizler değiliz. Sevginiz, alkışlarınız sizin olsun. Sağlık kurumlarımızda bizlere saygı duymak zorundasınız. Sağlık sorununuzun çözülmediği ve beklediğiniz hizmetin olmadığını düşünüyorsanız ve sorunun ısrarla sistemden kaynaklanmadığını algılayamadıysanız bile; bize fiziki, sözel veya psikolojik şiddet uygulayamazsınız."
Açıklamasının devamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanlığı bürokratlarına da seslenilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"Bizi hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya getirmeyin. Şiddeti körükleyen açıklamalarınızdan ve politikalarınızdan vazgeçin. Biz kimsenin efendisi de değiliz, hizmetkârı da değiliz. Biz sadece işimizi etik ilkelere bağlı bir şekilde yapmaya çalışan, vicdanlı, pandemide tüm dünyaya gösterdiğimiz gibi fedakar, işimizde saygıyı hak eden emekçileriz. Sayın yöneticiler, şuan ilgilendiğiniz hiçbir işiniz, bizim can güvenliğimizden ve sağlığımızdan önemli değil. Biz yoksak, biz sağlıklı değilsek, sizin tüm sistemleriniz çökmeye mahkumdur. Son birkaç ayda 20’nin üzerinde hekimin ayrılma nedenini dahi sorgularsanız; sistemin tüm çarpıklıklarını zaten göreceksiniz."
Haber Merkezi