Turizm Bakanlığı, Kültür Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk ve Toplu İş Sözleşmesi Sekreteri Burç Balc'nın 11,54'lük memur zammına dikkat çekmek amacıyla, ülke genelindeki diğer konfederasyonlar ve memur sendikalarıyla birlikte düzenlenen iş bırakma eylemini duyurduğu için hakkında soruşturma açtı.
Açılan soruşturmaya tepki gösteren Kültür Emekçileri Sendikası yazılı açıklama yaptı.
Kültür Emekçileri Sendikası olarak, 13 Ocak 2025 tarihinde, TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarının çok altında kalan 11,54'lük memur zammına dikkat çekebilmek amacıyla ülke genelindeki diğer konfederasyonlar ve memur sendikalarıyla birlikte tüm üyelerimize iş bırakma eylemi çağrısı yapmıştık denilen açıklamada, “İş bırakma eylemi, anayasal bir hak olup, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51. ve 90. maddeleri ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, çalışanların kolektif eylem hakkını tanımakta ve sendikal faaliyetlerin engellenemeyeceğini açıkça belirtmektedir. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları, ILO’nun Türkiye'nin imzalamış olduğu kararlar ve birçok AIHM yargı kararı, kamu çalışanlarının sendikal haklarını kullanabileceğini defalarca vurgulamıştır. Bu doğrultuda, iş bırakma hakkı kullanmak, sadece bir hak değil, aynı zamanda demokratik bir sorumluluktur. Ne yazık ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Sendikamızın Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk ve toplu iş sözleşmesi sekreteri Sn. Burç Balcı hakkında, bu eylemi sanatçılara duyurduğu gerekçesiyle başlatılan soruşturma, sendikal hakların engellenmeye çalışıldığının açık bir örneğidir” denildi.
Bu soruşturmanın, sendikal hakların kullanılmasını engellemek ve üyelerimize baskı kurmak amacıyla başlatıldığını düşünüyoruz ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi; “Burada yalnızca bir kişi değil, onlarca kişi ifadeye çağrılmış ve sanatçılarımız üzerinde bir yıldırma ve baskı politikası uygulanmaya çalışılmıştır. Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi, sendikal hakların engellenmesini suç olarak tanımlamaktadır. Bu kapsamda, sorumlular hakkında tüm hukuki haklarımızı kullanarak gerekli girişimlerde bulunduğumuzu ve bulunacağımızı belirtmek isteriz. Sendikal hakların kullanımına yönelik bu tür engellemeler, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir kayıptır. Bu tür uygulamaların, kamu zararına yol açtığı ve hukuka aykırı olduğu açıktır. Bu nedenle, başta Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı protesto ediyor, bu tür engellemelerin durdurulmasını talep ediyoruz. Tüm kültür ve sanat emekçilerini, sendikal mücadelemize destek olmaya, haklarını savunmaya ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”
Kaynak: Haber Merkezi