Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Bursa Barosu: Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir gelecek mümkün!

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2023 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2023 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Bursa Barosu: Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir gelecek mümkün!

10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Bursa Baro Başkanlığında yapılan açıklamayı Komisyon Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin okudu.

Av. Kemal Özgür Yetkin, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilmesinin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hala ülkemizde ve dünyada insan hakları anlamında büyük olumsuzluklar yaşandığı, ülkemizde  temel hak ve özgürlükler  açısından karanlık tablonun  2023 yılında da devam ettiği  vurgulandı.

Kuvvetler ayrılığı, basın özgürlüğü, bağımsız yargı, adil yargılanma hakkı, büyük oranda sözde kalmıştır diyen Yetkin, “Hukuk devletinin yerine, tek partinin, tek adamın egemenliğinde bir sistem dayatılmaktadır. Demokratik, laik, hukuk devletinin ilkeleri aşındırılırken, sosyal devlet ilkesi de zarar görmüştür. Yaşanan deprem de göstermiştir ki binalarımız depreme karşı dayanıklı değildir. Depremde binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, yaralanmıştır. Yine çok sayıda bina yıkılmış veya kullanılamaz hale gelmiştir. Şüphesiz yaşanan bu can kaybının birinci sorumlusu siyasi iktidar olup yine bina güvenliği konusunda gerekli önlemleri almayan, denetim işlemini gerektiği gibi yerine getirmeyen kurumlar ve  bina yapımında sorumlulukları olan firmalar, kişilerdir. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde yeni bir deprem olmadan gereken önlemler derhal alınmalıdır” dedi. 

"İnsan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için mücadele edeceğiz"

Barınma hakkı temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Yetkin, “Devletlerin, yurttaşlarının sağlık ve refahını sağlayacak uygun bir yaşam düzeyine sahip olmasını ve barınmasını sağlamak yükümlülüğü bulunmaktadır. Bugün ise ülkemizde siyasi iktidarın basiretsiz politikaları sonucunda artan fahiş kiralar, konut yetersizliği ve yüksek konut fiyatları nedeniyle büyük bir barınma sorunu yaşanmaktadır. Herkesin, sosyal devlet ilkesi gereğince barınma hakkı güvence altına alınmalıdır. Ülkemiz dışında da savaşlar, İnsan Hakları ihlalleri devam etmektedir. İsrail, Filistin halkının var olma hakkını, iradesini hiçe sayan zulüm ve insanlık dışı saldırılarını sürdürmekte, savaş suçu işlemektedir. Özgürlükleri için mücadele eden Filistin halkını selamlıyoruz. Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için mücadele kararlığımızı kamuoyu ile paylaşıyor” dedi.

Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.