Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Bursa'da köylüler taş ocağına karşı eylem yaptı

Bursa’da köylüler taş ocağına karşı Bursa Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2025 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2025 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
Bursa'da köylüler taş ocağına karşı eylem yaptı

DOĞADER ve Bursa Kent Konseyinin çağrısıyla bir araya gelen Başköy, Koçuköy, Ortaköy ve Kadriye köylüleri köylerine yapılması planlanan taş ocağına karşı Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiriliyor.

Yapılan ortak açıklamayı Başköy Muhtarı Nurettin Seymen okudu.

Köyümüz Başköy sınırları içerisinde Ay-bur mermer inşaat sanayii ve ticaret limitet şirketi tarafından yıllık 390.000 ton kapasiteli taş kırma - eleme tesisi kurmak için yasal süreç başlatılmış, bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğünce bu firmaya ÇED gerekli değildir kararı verildiğini söyleyen Seymen, “Başköy, Ortaköy, Koçuköy ve Kadriye köyü sınırları içinde bulunan, jeolojik yapısı nedeniyle yoğun yer altı su kaynaklarının bulunduğu bölgede bugün devasa bir kırma eleme tesisi kurulmak istenmektedir. Aynı bölge mermer yatakları bakımından da oldukça zengindir ve yıllardır mermer firmalarının iştahını kabartmaktadır. İdare mahkemelerine sunulan bilirkişi raporlarında bölgenin jeolojik özelliğine ve yoğun yer altı su kaynaklarına dikkat çekilerek bu bölgede madencilik faaliyetinde bulunulmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Kurulmak istenen tesisin en fazla zararı su kaynaklarına vereceği açık iken ve daha önceki yargılama süreçlerinde bu husus bilirkişi raporları ve mahkeme kararları ile açığa çıkmış iken, konuyla en ilgili kurumlar olan BUSKİ'den veya DSİ Bölge Müdürlüğünden kurum görüşü alınmamıştır. Sadece bu husus dahi ÇED Gerekli Değildir kararının tesisi sürecinde kamu yararının değil, firma yararının gözetildiğini ele vermektedir” dedi.

“Su kaynaklarımız kirlenecek”

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri, ülkemizde ve dünyada su krizini giderek derinleştirdiğini hatırlatan Seymen, “Yağış rejimindeki düzensizlikler, artan kuraklık ve su kaynaklarının giderek azalması, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan halkın suya erişimini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Böylesine kritik bir dönemde, su kaynaklarının korunması devletin ve yerel yönetimlerin birinci önceliği olmalıdır. Tesisin faaliyete geçmesine izin verilmesi halinde ağır tonajlı kamyonlar yerleşim yerlerimizin içinden, dar yollardan geçecek kazalara davetiye çıkaracaktır. Taş kırma elemeden kaynaklı tozlar ormanlık alanlara ve tarım alanlarına savrulacak yoğun yağışlarla birlikte yer altı sularına karışacak ve su kaynaklarımız yine kirlenecek, geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık olumsuz etkilenecektir. Köyümüzün bir diğer geçim kaynağı olan Çin ve Hollanda'ya ihracat yaptığımız sera çiçekçiliği etkilenecek kaliteli verim alınamayacak ve köylümüz zarar görecektir. Bilinmelidir ki Başköy ve yöre halkı olarak, gelecek nesillerden emanet aldığımız inancıyla su kaynaklarımıza, ormanlarımıza ve tarım alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Umuyor ve diliyoruz ki 12 yıl önce sesimizi duymak istemeyen yönetim anlayışı gitmiş olsun, halkına, çevreye, su kaynaklarına önem ve değer veren bir anlayış gelmiş olsun. İstiyoruz ki, Başköy halkı olarak bir kez daha yargı süreçlerine gerek kalmadan, itiraz ettiğimiz ÇED Gerekli Değildir kararı, bizzat valilik makamı tarafından derhal iptal edilsin, insanlar üzülmesin, yorulmasın. Bu anlayışla itiraz dilekçelerimizi Çevre müdürlüğüne sunacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.