Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Gemlik zeytini Güneydoğu’da tutmadı

Güneydoğu Anadolu’da 2000’li yıllarda hükümetin dönüm başına 250 lira destekleme vererek ektirdiği Gemlik Zeytini, bölgenin iklim koşullarına uyum sağlayamadı. Gaziantep ve çevresinde, bölgeye özgü ve yüksek yağ oranına sahip Nizip ve Kroisos türleri yerine, iklim koşullarına elverişsiz Gemlik Zeytini’nin teşvik edilmesinin bedelini çiftçi ödüyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2025 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2025 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
Gemlik zeytini Güneydoğu’da tutmadı

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: “Gaziantep ve çevresinde Nizip ve Kroisos türü ekimi teşvik edilmeli, zeytinyağı üretiminde bölgenin potansiyelini değerlendirecek modern zeytinyağı tesisleri kurulmalıdır” dedi.

Gaziantep Nizip ve Karkamış ilçelerinde incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili ve PM üyesi Orhan Sarıbal, yanlış tarım politikalarının sonucu olarak üreticilerin düşük verim, yüksek kuruma oranları ve hastalıklarla mücadele ettiğini belirtti. Gaziantep ve çevresinde yağ oranı ve kalite bakımından çok daha uygun olan Nizip ve Kroisos türleri varken, yanlış destekleme politikaları nedeniyle bölgeye uyumlu olmayan sofralık türlerin ekilmesi teşvik edildiğini kaydeden Sarıbal, “2023-2024 sezonunda Gaziantep’te toplam 9 milyon 224 bin 929 meyve veren, 1 milyon 190 bin 981 meyve vermeyen zeytin ağacı bulunuyor. Ancak iklim koşulları nedeniyle bitki gelişimi olumsuz etkileniyor, düşük sürgün verimi, küçük ve buruşuk meyve oluşumu, hatta ağaç kayıpları yaşanıyor. Çiçeklenme döneminde yaşanan don olayları ve yaz aylarında artan aşırı sıcaklıklar, Gaziantep’te zeytin üretimini ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle Gemlik plantasyonlarında Ağaç Sarı Kurdu (Zeuzera pyrina) gibi zararlılarla mücadele eden üreticiler, büyük mağduriyet yaşıyor. Bölgede bu yıl geçen yıla göre daha fazla ürün beklentisi olmasına rağmen, gece düşük sıcaklıklarının meyve tutumuna olumsuz etkisi gözlemlendi. Sulama yapılamayan zeytinliklerde kararma ve buruşmalar görülürken, zeytin sineği, halkalı leke, antraknoz ve vertisilyum solgunluğu hastalıkları üreticiyi zor durumda bırakıyor” diye konuştu. 

Çözüm: Destekleme politikası

Türkiye’de zeytin ağacı varlığının son 20 yılda büyük bir artış göstererek 99 milyondan 202 milyona ulaştığını belirten Milletvekili Sarıbal, bu büyümenin bilinçsiz ekim politikaları nedeniyle ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Gaziantep ve çevresinde Nizip ve Kroisos zeytini ekimi teşvik edilmesi, zeytinyağı üretiminde bölgenin potansiyelini değerlendirecek modern zeytinyağı çıkarma tesislerinin kurulması gerektiğini kaydeden Sarıbal, “Gaziantep ve çevresinde yetişmesi gereken Nizip ve Kroisos zeytinleri, dünyanın en kaliteli zeytinleri arasında gösteriliyor. 3 kilo zeytinden 1 litre, 1 kilogram yağ elde edilebiliyor ve asit oranı oldukça düşük. Sonuç olarak, zeytinyağı üretim kapasitesi düşerken, verim de azaldı. Yanlış ekim politikaları nedeniyle çiftçilerin büyük emekle yetiştirdiği ağaçların birçoğu ya kurudu ya da beklenen verimi sağlayamadı. Sonuç olarak milyonlarca lira boşa harcandı. Tarımsal desteklerin bölgenin ihtiyaçlarına uygun şekilde planlanması, çiftçinin emeğinin boşa gitmemesi için kritik önem taşıyor. Bilimden uzak, plansız politikalar yerine akılcı tarım destekleri uygulanmalı, Tarım ve Orman Bakanlığı bölgeye en uygun zeytin türlerini desteklemeli” diyerek acil önlem çağrısı yaptı. 

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.