DİSKê bağlı Birleşik Metal İş üyesi Prysmian işçileri Mudanya'da bulunan fabrika önünde vardiya çıkışından eylem yaparak vergide adalet istedi.
İşçiler, emekçiler, emekliler olarak her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz eriyor denilen açıklamada, “Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Gelirde adaletsizlik yetmezmiş gibi vergide de adaletsizlik sürüyor. Vergide adalet olmadan, gelirde adalet olmaz. O nedenle yıllardır vergide adalet için mücadele ediyoruz. “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alın” diyoruz. Ancak ülkeyi yönetenler patronları kolluyor; vergi deyince akıllarına işçi, emekçi, emekli geliyor. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemi Türkiye’de! Vergi gelirlerinin büyük bölümünü KDV gibi dolaylı vergiler oluşturuyor. Bu adaletsiz vergileri zengin de fakir de, işçi de patron da aynı oranda ödüyor. Emekçiler açısından ise bambaşka bir durum yaşanıyor. İşçiler, emekçiler olarak gelirimizden alınan vergilerdeki adaletsizlik büyüyor. Biz işçiler ücretlerimizi almadan peşin peşin yüksek oranlarda gelir vergisi öderken zenginler ve patronlar için sürekli vergi afları çıkıyor. Bir kararname ile bir gecede büyük şirketlerin vergileri sıfırlanıyor” denildi.
DİSK olarak vergide adaletin sağlanması için bir yasa teklifi hazırladık vurgusu yapılan açıklamada, “İstanbul’dan Ankara’ya yaptığımız yürüyüş sonrası bu yasa teklifini Meclis’teki siyasi partilere sunduk. “Vergide adalet yasası tüm partilerin oy birliği ile acilen Meclis’ten geçirilmelidir” dedik. Bizler vergide adalet için işyerlerinden vergi dairelerine; sokaklardan meydanlara mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.
Prysmian işçileri tarafından yapılan açıklamada şu taleplerini sıralandı;
1. Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
2. Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.
3. Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine uygulanmalıdır.
4. Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.
5. Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
Kaynak: Haber Merkezi