Pandemi boyunca tek bir vakaya rastlanılmayan Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün ilgisini çekti. Nilüfer Belediyesi’nin aldığı önlemleri Halk Sağlığı Uzmanı ve Nilüfer Belediyesi Danışmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala DSÖ ekibi ile paylaştı.
Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılında geç yetişkinler için kapılarını açtığı İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi’nde pandemi boyunca tek bir vaka görülmedi. DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı, vaka rastlanılmaması üzerine Nilüfer Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalara ilgisini yöneltti.
Nilüfer Belediyesi Danışmanlığını yürüten Prof. Dr Kayıhan Pala, huzurevinde pandemi süreci boyunca gerçekleştirilen çalışmaları DSÖ ile paylaştı. Pala, huzurevi sakinlerinden 44’ünün hipertansiyon, 36’sının kronik kalp rahatsızlığı, 17’sinin de diyabet hastası olarak tedavi gördüğünü ve risk altında olduklarını belirterek alınan önlemlerin önemine değindi.
“İlk olarak Nilüfer Belediyesi, huzurevinde kalanlar ve burada çalışanlar için önlemler alarak çalışma planları hazırladı. Sakinlerin huzurevini terk etmeleri ve huzurevine ziyaretçi kabul etmeleri yasaklandı. Huzurevi sakinlerine ve çalışan personele COVİD-19 ie ilgili eğitimler verildi. Çalışanlar mart ayında 7 günlük vardiyalar halinde çalıştılar ve sonrasında mayıs ayından itibaren de 14 günlük vardiyalar halinde çalışmalarına devam ettiler. Tahmin edeceğiniz gibi bu kararı almak çok zor ama çok da önemliydi.” diyen Pala huzurevinde dezenfekte işlemlerinin sıklıkla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Çalışanların değişim günlerinde huzurevine gelmelerinin belediye aracılığıyla güvenli şekilde gerçekleştirildiğini belirten Pala, “Huzurevinde, hemşireler tarafından sürekli ateş ölçümü, nabız, solunum hızı ve öksürük gibi şikayetler takip edildi ve takip edilmeye devam ediliyor. Alınan bu önlemler ve tedbirler doğrultusunda Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi’nde hiçbir vakaya rastlanılmamıştır” dedi.
Nilüfer Belediyesi ve huzurevi çalışanlarının koordinasyonlu şekilde çalışmasının en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Pala, bulaşıcı hastalık salgınlarına karşı iyi hazırlanmış eylem planları huzurevi sakinlerinin korunmasına katkıda bulunabileceğini söyledi.
DSÖ temsilcileri bunun büyük bir başarı olduğunu belirterek ileriki süreçte işlerin yürütülmesinde görev alan farklı kişilerle de görüşmek istediklerini belirterek Pala’ya teşekkürlerini sundu.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi