CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu Bursa’nın çözülemeyen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu: “ 5 yıl öncede Bursa’nın sorunlarını anlatmıştım, bir yıl öncede Bursa’nın sorunlarını anlatmıştım dönüp o konuşmalarıma baktığımda Bursa’nın bu sorunlarının bir çoğunun halen çözülmemiş olduğunu gördüm. O yüzden değil 5 dakika 500 dakikada konuşsak maalesef Bursa’nın sorunlarını anlatmaya yetmez. Bitmeyen projeler, kuruyan göletler, çevre katliamları, sanayi atıklarıyla kirlenen sular, bu zehirli sularla sulanan tarlalar ve sağlık sorunları Bursa’nın hiç bitmeyen sorunları. Bursa’nın da bir hızlı tren projesi var 2016 yılında biticeği söylenmişti. Burada da defalarca dile getirdik hepiniz ezberlediniz ama en son bütün ihale bedeli ödenmiş olmasına rağmen yakın zamanda yeniden ihaleye çıktı yağlı ballı ihalelerle, vergi istisnalarıyla Bursalılar halen hızlı trenin bitmesini bekliyorlar Godot’yu bekler gibi hızlı treni bekliyorlar" dedi.
Bursa’nın trafik sorununa da değinen Altaca:" Trafikle ilgili ne yapıldıysa yoğun göç sebebiyle Bursa’nın trafik sorunu çözülemedi. Bir T2 hattı gerçekleştirildi terminale ve mevcut hafif raylı sistemle entegrasyonu dahil sağlanamacak şekilde bir teknik alt yapıya sahip onun da ihale bedeli tamamen bitmiş olmasına rağmen verilen tarihte 2018’de bitecekti bitmedi. Yine yeni ihalelerle bitmesi bekleniyor. Kış aylarında özellikle Bursa’nın hava kirliliği sorunu ön plana çıkıyor ve yapılan bilimsel çalışmalar erken ölümlere sebebiyet verdiğini gösteriyor. Bunun da en önemli sebeplerinden biriside dağıtılan kalitesiz kömürler bu dağıtılmayacaktı ama malesef geçen günlerde kömür dağıtımı ile ilgili fotoğraflara rastladık” dedi.
“Bursa’da uçak kullanabiliyor musunuz” diye soran Altaca Bursa’nın halen işlenmeyen bir havaalanı olduğunu ve İstanbul’a uçakla gelip oradan araçla Bursa’ya geçmek zorunda kalındığını söyledi.
Nasıl başladı nasıl gidiyor
Konuşmasına devam eden Altaca: “Bursa’nın yeşil Bursa ünvanı vardı çok güzel silueti vardı. Son dönemde moda oldu ya nasıl başladın nasıl gidiyor diye bende onu gösterim bu halen devam ediyor. Bursa’nın siluetiydi nasıl başladı nasıl gidiyor. Uzayda bile görünen toki ile Bursa’nın maalesef çarpık kentleşme ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bursa’nın Keles ilçesinde Kocayayla tarihimize şahitlik etmiş padişahlarımızı ağırlamış Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik etmiş büyük bir yayla. 2016 yılında orada yüzlerce ağaç kesildi gözlerimin önünde ağaç kesildi o görüntüleri hale hatırladıkça gerçekten içim titriyor. Tarım Bakanı’na soru sorduğumuzda biz tarımsal sulama amacıyla bunları kesiyoruz ve gölet yapacağız dedi. İşte bu ağaçlar kesilirken nasıl başladı nasıl gidiyor. Geçen gün gittiğimde Kocayayla’da betonla demirle yapılaşma ile karşılaştık. Betona gömülmüş bir Kocayayla işin acı tarafı oraya bir gölet yapıldı ağaçlar kesilerek yapılmaya çalışılıyor daha doğrusu. Yakınında oraya çok uzak olmayan bir yerde gölet vardı Baraklı Göleti nasıl başladı nasıl gidiyor gölet kurudu. Bir yandan gölet yapmaya çalışırken bir yanda Bursa’da gölet kuruyor. Bu ilk değil daha öncede göstermiştik Gemlik Fevziye köyünde kuruyan bir gölet sizin devri iktidarınızda gerçekleşti. Bursa’da 1003 km akıp 55 köyün içinden geçen şehrin içinden geçen Marmara Denizi’ne akan Nilüfer Çayı var birçok yerde bu çayla tarım alanları sulanıyor daha yakın bir zamanda Karacabey’de İnkaya köyüne gittim bu nehir bu çay zifiri karanlık, katran karası bir şekilde akıyor ve inanılmaz bir şekilde kokuyor. Köylüler hiçbir yerde nefes alamıyor, gece uyuyamıyorlar. Gürsu, Kestel, Yenişehir, Karacabey bütün bu ovalar Kocasu’dan tutun Mandıras deresine kadar Yenişehir’deki Boğazköy Barajı’na kadar hepsi zehirli. Boğazköy Barajı’nda yapılan ölçüm oranlarının normalin çok çok üstünde olduğunu biliyoruz. Burada yetişen ürünleri Bursalılar yiyorlar. Biraz denetim yapılsa sağlıklı bir çevrede, sağlıklı bir havada, sağlıklı bir su ile insanların yaşam olanakları sağlansa o sağlık harcamalarına yapılan harcamalarla aslında bütçe açığı bir nebze gideril diye düşünüyorum” dedi.
Bursa’nın Kestel ilçesindeki yurttaşların üniversite beklediğini söyleyen Kayışoğlu “Kamulaştırılmalar yapıldı en son ne oldu biliyor musunuz. Kestel’e cezaevi götürmeye çalışıyor yöneticiler hemde mera alanına Kestel’in Soğuksu Köyü’nde hayvanların otladığı mera alanına cezaevi yapılmak isteniyor”dedi.
BursaMuhalif.com