Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

DOĞADER: Uluabat Gölü, yok olma riski ile karşı karşıya!

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2022 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2022 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
DOĞADER: Uluabat Gölü, yok olma riski ile karşı karşıya!

'Sosyal Konut Projesi' kapsamında Bursa'da Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölü yakınlarına 3 binin üzerinde konut yapılacağının duyurulması, önemli bir çevre tehdidine de kapı araladı. Küresel iklim krizi sonucu yaşanan kuraklıkla birlikte çok sayıda gölün yok olduğunu hatırlatan ve söz konusu konutlar için de yer seçimin yanlış olduğunu vurgulayan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), görevi Uluabat Gölü'nü korumak olan tüm kamu kurumlarına uyarıda ve çağrıda bulundu.

Bursa'da uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Uluabat Gölü yakınlarına çok sayıda konut yapılıp yerleşime açılacak olması endişeleri de beraber getirdi.

Son 50 yılda Marmara denizi büyüklüğünde sulak alanın kaybedildiğini hatırlatan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), gerekçeleri ile birlikte Uluabat Gölü çevresinin yapılaşmaya açılacak olmasının getireceği sonuçlar konusunda uyarlarda bulundu.

Açıklamada, "DOĞADER olarak bu projenin yanlış yer seçimi olduğunu görüyoruz ve itiraz ediyoruz.Uluabat gölünü korumakla sorumlu olan bütün kamu kurumlarını da uyarıyoruz." denildi.

DOĞADER'in gerekçeleri ile birlikte Uluabat Gölü yakınlarında planlanan yapılaşmadan vazgeçilmesi çağrısında bulunduğu açıklama şöyle:

"Bursa Yenikaraağaç Mahallesi TOKİ Konut Alanı yanlış yere seçilmiştir,

Çünkü:

1-Alan, RAMSAR sulak alan koruma içindedir. Bu nedenle Geçmiş yıllarda bu alanda yapılması öngörülen Canbaz-Subaşı Köyleri Sanayi Bölgesi ile Bursa-Mustafakemalpaşa arası otoyol güzergahı da iptal edilmiştir.

2-Uluabat Gölü, Türkiye'nin "Uluslararası Yaşayan Göller Ağına" dahil ve Türkiye'nin "Yaşayan Göl" unvanına sahip olan tek gölüdür. O nedenle hassasiyetle korunma zorunluluğu vardır.

3-Konut alanı seçilen bölge, Tarım ve Orman Bakanlığının" Karacabey Ovası" büyük ova koruma sınırları içerisinde bulunmaktadır. Karar, burada böyle bir yapılaşmaya müsaade etmemelidir.

4-Alan, DSİ'nin mevcut ve planlanan sulama alanı içerisinde olduğu gibi, yeni hazırlanan ve ihale aşamasına gelmiş olan kapalı sistem sulama rehabilitasyon alanı içerisindedir. Ayrıca bölge Cumhurbaşkanlığın kararıyla "arazi toplulaştırması" alanı ilan edilmiştir. İhale edilme aşamasındadır. Gölün suyu, bölgenin tarım arazilerinin sulanması için sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Hali hazırda mevcut ve çeşitli kirleticilerin tehdide altında bulunurken ve mücadele edilmesi zorunluluğu varken 3.316 konutluk bir yerleşim ünitesinin kirleticileri ve atıklarının bu kirlenmeyi çok hızlandıracak, göl suyu tarımda kullanılamaz hale gelecektir.
Unutulmaması gereken bir gerçek şudur ki; Uluabat Gölü'nün sürdürülebilir korunması ancak, su toplama havzasındaki arazilerde sürdürülebilir tarım yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle havzadaki arazi kullanımının hiçbir şekilde değiştirilmemesi gerekmektedir.

5-Yenikaraağaç Mahallesinin komşusu olan Eskikaraağaç Mahallesi, Karacabey Belediyesi'nin sahip olduğu ve Türkiye'yi temsil eden "Avrupa Leylek Köyleri Ağı" üyesi olan tek leylek köyüdür. Karacabey Belediyesi burayı her yönü ile ekolojik turizm merkezi durumuna getirmek için çalışmaktadır. Bu kapsamda yıllardır süregelen başarılı organizasyonla bu yıl 15.inci Leylek Festivalı düzenlenmiştir.
Karacabey Belediyesi, "Avrupa Leylek Köyleri Ağı" ESVN (European Stork Villages Network) Sözleşmesini imzalayarak Eskikaraağaç Leylek Köyünün dolaysıyla Uluabat Gölü'nün korunmasını taahhüt etmiştir.Karacabey Belediyesi'nin geliştirdiği 3T vizyonu ile tarımı ve tarım topraklarını koruma konusunda hassasiyetini ve korunmasını ana hedef ilan etmiştir. Uluabat Gölü kıyısında en uzun göl sınıra sahip olması nedeniyle de Uluabat Göl'nün resmi yönetim sahibidir.

6-Yenikaraağaç Mahallesi'ne yapılması planlanan 3.316 konutluk inşaat alanın yüzey akış kirli ve kanalizasyon suları, aynı su toplama havzası içerisinde olması nedeniyle doğrudan Eskikaraağaç meraları ve "Göl Mutlak Koruma Alanı" içerisine akacaktır. Bu durum, orada yaşayan her türlü canlının yok olmasına, başarı ile yürütülen ve örnek gösterilen uluslararası koruma projelerinin sonlandırılmasına ve Uluabat Gölü'nün daha da kirlenmesine neden olacaktır. Kirlilik çok yakında bulunan Uluabat Kuş Cenneti'ni de etkileyecektir. Sosyal konutların orada yapılması ile kalınmayacak, çevresi kısa zamanda diğer ve kaçak yapılarla dolacak, kirlenme çok daha da hızlanacaktır.

7.Göl, "Yaşayan Göl" ve RAMSAR Koruma alanı olması nedeniyle uluslararası öneme sahiptir ve Uluslararası Çevre ve Doğa Koruma Kuruluşlarının gözetimi altındadır. Alanın yerleşime açılmasına şiddetle karşı çıkılacaktır. Konu, ülkemiz adına da olumsuz değerlendirilecektir."

Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.