Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

DEM Parti’den Adalet Bakanlığı önünde çağrı: Selahattin Demirtaş kararına yapılan itiraz geri çekilsin

Dem Parti Meclis Grubu, AİHM’in Demirtaş kararına yapılan itiraza tepki göstermek için Adalet Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı; “Hukuksuzluktan geri dönün” çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2025 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2025 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
DEM Parti’den Adalet Bakanlığı önünde çağrı: Selahattin Demirtaş kararına yapılan itiraz geri çekilsin

DEM Parti Meclis Grubu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş kararına yapılan itiraza tepki göstermek amacıyla Adalet Bakanlığı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile milletvekillerinin katıldığı açıklamada, hükümete yönelik sert eleştiriler yöneltildi.

Koçyiğit, yaptığı konuşmada Türkiye’de hukuksuzluk ve adaletsizlik iddialarına vurgu yaparak, “Ülkeyi açık cezaevine çeviren, yerleşik normları ve uluslararası sözleşmeleri yok sayan bir uygulamayla karşı karşıyayız” dedi. Koçyiğit, AİHM’in Demirtaş kararlarına rağmen Adalet Bakanlığı ve AKP hükümetinin kararları uygulamamak için hukuki oyunlara başvurduğunu öne sürdü.

Açıklamada öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

Kobanî Kumpas Davası kapsamında tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer sanıkların “siyasi davanın sonucu olarak” cezaevinde tutulduğu ifade edildi. Koçyiğit, AİHM’in bu davayla ilgili üç kez Türkiye’yi uyarmasına rağmen uygulama yapılmadığını söyledi.

Koçyiğit, Adalet Bakanlığının AİHM’in üçüncü kararına itiraz ettiğini hatırlatarak, “AİHM’in iki kesinleşmiş kararı varken, neden bekleniyor?​” diye sordu ve bakanlıktan itirazı geri çekmesini talep etti.

“Bu bir intikam davasıdır” ifadelerini kullanan Koçyiğit, iktidarın yargıyı siyasi amaçlarla kullandığını savundu ve “Hukuksuzluktan geri dönün, AİHM kararlarını uygulayın” çağrısını yineledi.

Sezai Temelli ise kısa konuşmasında başvurunun bir “kumpas” olduğunu belirterek Adalet Bakanlığının itirazı derhal geri çekmesi gerektiğini söyledi. Temelli, barış ve demokratik süreç iddiaları ile tutukluluk arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Konuşmalarda ayrıca şu iddialara yer verildi: savunma hakkının ihlali, dava dosyalarındaki usulsüzlükler, yargı sürecinin HDP ve ilgili kuruluşları siyaset dışı bırakma amacı taşıdığı yönündeki değerlendirmeler. Dem Parti temsilcileri, tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılmasını ve AİHM kararlarının uygulanmasını talep ettiklerini tekrarladı.

Açıklamanın sonunda grup, Adalet Bakanlığı önünde eylemlerine devam edeceklerini ve “tüm arkadaşlar serbest kalana dek” mücadele edeceklerini belirtti.

Dem Parti’nin çağrıları özetle:

- Adalet Bakanlığının AİHM’e yaptığı itirazı geri çekmesi,

- AİHM ve AYM kararlarının uygulanması,

- Kobanî Kumpas Davası’ndaki tutukluların serbest bırakılması ve hukuki süreçlerin yeniden değerlendirilmesi.

Kaynak:Evrensel

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.