Uğur Ökdemir
Emek Muhabiri
Asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zam, Renault işçilerinde beklentiyi artırdı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın yaz aylarında Ankara’da yapılan eğitimlerde yeni sözleşme bir öncekinden daha iyi olacak sözlerini hatırlatan işçiler beklentilerinin yüksek olduğunu şimdiden hazırlık yapılması gerektiği çağrısında bulundu.
Fabrikada işlerin normal seviyelerde olduğunu söyleyen bir Renault işçisi; “Bu aralar üretim baskısı yapmıyorlar. Ne fazla ne de az ortalama hızda üretim devam ediyor. Sadece askere gitmeyenlerin çıktığını çok duyuyoruz” dedi.
Ne olacak bu zamlar
Son dönemde yapılan zamların fabrikada nasıl konuşulduğu sorusuna bir Renault işçisi; ‘İnsanların en çok konuştuğu konunun bu olduğunu söyleyerek devam etti. “Kendi aralarında konuşuyorlar ne olacak bu zamlar böyle, hiçbir şeye yetişemiyoruz artık. AKP’li, MHP’li, CHP’li bütün işçiler bunu konuşuyor. Yerel seçimler sonrası sıkıntıların daha da artacağını benim bölümümdeki herkes konuşuyor ve bu konuda hemfikirler. Zamlar artacak diyorlar. Birde insanlar AKP’li işçiler için bunlar cahil hiç anlamıyorlar körü körüne bağlılar diyorlar ama benim son zamanlardaki gözlemim çok farklı. AKP’li işçiler zamları belki açıktan konuşmuyor kötü gidişi açık açık konuşmuyor ama kendi aralarında bu konuları çok tartışıyorlar. Çünkü maaş daha ele geçmeden dağılıyor. Ay sonunu iyi kötü getiren çok azdır.”
Gelsin yeni yüzyılın sözleşmesi
Yüzyılın sözleşmesi olarak açıklanan sözleşmeden işçinin elinde ne kaldığını sorduğumuzda ise bir başka Renault işçisi gülerek hiçbir şey kalmadığını söyleyip şöyle devam etti: “İyi kötü elimize biraz para geçti keyfini bile süremeden terk etti bizi. Bir karikatür var ya işçi maaşı alıyor alır almaz para bir yerlere dağılıyor sonra işçi yalvarır vaziyette ne olur biraz daha kal benimle diyor bizim durumda tam böyle. Sürekli bir hesap kitap halindeyiz. Yüzyılın sözleşmesi gitti gelsin diyoruz bu yüzyılın sözleşmesi şimdi. Bu sözleşmeden beklenti herkesin yüksek. Yazın Pevrul Kavlak Ankara’da yapılan eğitim toplantılarında bu sözleşme geçtiğimiz sözleşmeden daha iyi olacak. Daha fazlasını alacağız demiş. Arkadaşlar bu sözleri videoya çekmişler zamanı geldiğinde bunu göstereceğiz diyorlar. Birde geçen sözleşme sürecinde 2019’un ilk ayında anket yapacaklarını söylemişlerdi. Sözleşmeden beklentiniz ne, talepleriniz ne gibisinden fakat ses soluk daha çıkmadı. Sorduğumuzda da daha zamanı var diyorlar. Şimdiden bu tartışmaların yapılıp hazırlık yapılması gerek bence fakat fabrikada yerel seçimler tartışması bunun önüne geçtiğini” söyledi.
Kıdem tazminatına sadece parasal olarak bakmamalıyız
İşçilerin kıdem tazminatının fona devredilmesi ve zorunlu BES hakkında ki düşüncelerini sorduğumuzda: “ Şuana kadar kıdem tazminatının fona devredilmesine sıcak bakanını görmediğini söyleyen işçi, kimse istemiyor. Zamanında kurulan fonların akıbetini herkes biliyor. Deprem fonu, işsizlik fonu vardı ne oldu oradaki paralar gitti. Fon demek paranın bir şekilde dağılması demek. Birde olaya sadece parasal bakmamak gerek kıdem tazminatı aynı zamanda bizim iş güvencemiz. Patronlara karşı işçinin iyi kötü bir savunması, bunu fona devrederek bir anlamda işçiyi savunmasız bırakacaklar. Bireysel emeklilik olayına da kimse sıcak bakmıyor. Zaten ay sonunu zor getiriyoruz. Maaşlarda yapılan her kesinti o ay daha fazla içeri girmemiz demek. Vergi dilimine giriyoruz orada büyük bir kesinti oluyor, zam geliyor faturan daha da artıyor birde BES kesintisi olacak. Zaten üç kuruş alıyoruz alınan paraya yeni kesintiler ekleniyor habire” dedi.