Aroma işçileri Ocak ayı itibariyle başlayan, 2019 yılında gerçekleşecek olan Toplu İş Sözleşmesine hazırlanıyor.
Uğur Ökdemir
Emek Muhabiri
Tek Gıda İş Sendikasının örgütlü olduğu Aroma fabrikasında bir önceki Toplu İş Sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamamış işçiler 20 günlük grev sonrası brüt 430 lira artı her kıdem yılı için 4 lira almıştı. Ocak ayı itibariyle başlayan Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde sendika Aroma patronuna TİS taslağı sundu.
Asgari ücret zammı açıklanmadan önce hazırlanan taslakta 900 lira artı her kıdem yılı için 20 lira yer alırken, asgari ücret zammı sonrası taslakta revizeye gidilerek 900 lira olan zam beklentisi 1100 liraya çıkarılarak her kıdem yılı için 20 lira aynı şekliyle kaldı.
Aroma işçileriyle Ocak ayı itibariyle başlayan TİS görüşmelerini ve işçilerinin beklentilerini konuştuk.
‘Taslakta ne yazdığı değil nasıl alınacağı önemli’
Yeni bir Toplu İş Sözleşmesi sürecine girdiklerini söyleyen bir işçi; “Fabrikada üretim yoğun, bir önceki seneye göre işler daha fazla. Biz şuan ne ürettiğimizi biliyoruz ne kadar kazandırdığımızı da biliyoruz. Geçen sözleşmede işler yok, rekabet edemeyiz diyerek sıfır zam dayatmıştı patron ve greve çıktık. Bugünde bize kriz var ve aynı söylemlerle gelmesin çünkü biz işlerin nasıl olduğunu görüyoruz, neyi ne kadar ürettiğimizi biliyoruz” dedi.
Fabrikada bakım olacağı için bir hafta izne çıkarıldık diyerek devam eden işçi; “Hazırlanan taslak patrona sunuldu. Biz taslağı sunmadan önce asgari ücret açıklanmamıştı ve taslağımızda 900 lira zam her kıdem yılı için de 20 lira vardı. Ama asgari ücrete yapılan zam oranından sonra taslaktaki zam miktarını bizde değiştirdik ve 900 lira olan zam oranını 1100 liraya çıkardık. Her kıdem yılı için 20 lira aynı şekilde kaldı. Tabi taslakta neyin ne kadar yazıldığı değil yazılanın ne kadarı alınacağı önemli. Bu yazılanların alınması için şimdiden hazırlık yapmalıyız. Sendikanın şimdiden işçiyi bu sürece hazırlaması gerek. Geçen ki sözleşmede yaşadıklarımız ortada patron sıfır zammı dayattı. Bu sözleşmede de kendince önlemler alacak o yüzden bizim de bugünden başlayarak hazırlığımızı yapmamız gerek” dedi.
‘Yıllardır kaybımız var bir yenisi daha eklenmesin’
Kayıplarının çok olduğunu söyleyerek söze giren bir başka Aroma işçisi ise; “Bizim sözleşme dönemlerinde çok kaybımız var. Geçen sözleşmede 430 lira bürüt artı 4 lirada kıdem aldık ama bu zamdan eser kalmadı. Biz bu sözleşmeye çok geriden geliyoruz. Yapılan zamlar karşısında elimizde ne var ne yok hepsi eridi bitti. Şimdi sunulan taslağın hepsi alınırsa ancak kayıplarımız karşılanır” dedi.
Bir önceki sözleşmede, 2018 yılı içinde sözleşmeli olarak çalışan 34 arkadaşımız kadroya alınacaktı ama sadece 11 arkadaşımız kadroya alındı diyen bir başka Aroma işçisi; “Burada verilen söz tutulmadı halen. Şimdi yeni bir Toplu İş Sözleşme görüşmesine girdik ve bu süreç zor olacak gibi geliyor bana. Bizim yıllardır gelen bir kaybımız var bir yenisinin daha eklenmesini istemiyorum. O yüzden şimdiden kendimizi buna hazırlamalıyız. Sendikanın hazırlıklara başlaması gerek. Bugün iğneden ipliğe zam geldi ve gelmeye de devam ediyor. Geçim derdi her gün belimizi büküyor. Sözleşmede yeni bir kayıp istemiyoruz” dedi.
Ekonomi iyiye gidiyorsa bu zamlar neden?
Vergilerin artmasına ve zamlara öfkelenerek söze giren bir başka işçi ise; “Bütün ürünlere son dönemde çok fazla zam yapıldı. Hiçbir şeye yetişemez olduk. Elektriğe, doğalgaza, suya önce yüzde 40, 45 oranında zam yapacaksın sonrada yüzde 10 indirdim diyeceksin ve bunu alkışlamamız istenecek. Fıkralık bir durum resmen. Çay kaşığıyla verip kepçeyle götürme dedikleri tamda bu. Asgari ücret zammı da böyle iyi zam yapıldı deniliyor ama erkenden vergi dilimine girecek insanlar ve vergi oranı da yükselecek. Verdiğini zamlarla, vergi kesintileriyle fazlasıyla geri alacaklar. Ekonomi iyiye gidiyorsa bu zamlar neden o zaman?” dedi.
BursaMuhalif.com