Gözaltında kaybedilen yakınları için 1995'ten bu yana İstanbul Galatasaray Meydanı'nda adalet arayan Cumartesi Anneleri, katledilenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle eylemlerinin 1054’üncü haftasında yine bir araya geldi.
Bu hafta 12 Eylül darbe yönetimi tarafından idam edilen ve cenazesi ailesine verilmeyen Veysel Güney’in akıbeti soruldu. Kayıpların fotoğrafları ve karanfillerin taşındığı eylemde açıklamayı İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Zeynep Yıldız okudu.
Yıldız, “Bu bayramda da herkes mezarlarını ziyaret ederken, bizim ziyaret edeceğimiz bir mezarımız yok. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray Meydanına bırakmak için buradayız” dedi.
24 yaşındaki Veysel Güney’in 12 Eylül askeri darbesinin ardından 28 Aralık 1980’de Antep’te bir ev baskınında yaralı olarak gözaltına alındığını ve 10 Haziran 1981’de Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde idam edildiğini hatırlatan Yıldız, şunları söyledi;
“44. yılında bir kez daha Veysel Güney’in idamı ve kaybedilmesi ile ilgili adli makamları etkin bir hukuki süreç başlatmaya çağırıyoruz. Bu bayramda da Devleti yönetenleri, gözaltında kayıpların bulunması, akıbetlerinin açıklanması, faillerin cezalandırılması ve adaletin sağlanmasına dair yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Bayram vesilesiyle gözaltında kaybedilen sevdiklerimize sesleniyoruz: Sizleri unutmayacak ve unutturmayacağız; aklımızda, direncimizde, sözümüzde yaşatacağız… Kaç yıl geçerse geçsin Veysel Güney için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”
Açıklamada Veysel Güney’in kardeşi Ayhan Güney’in gönderdiği mektubu okudu. Mektupta şu ifadelere yer verildi; “Ağabeyim Veysel Güney; onlarca kişide ismiyle, sevenlerinde anılarıyla, biz ailesinde yaşanmışlıklarıyla varlığını sürdürmeye devam ediyor ve edecek. İsmini bilenler; duydukça hüzünleniyor, arkadaşları anılarını tekrar tekrar anlatıyor ve anılarında yaşatıyor. 44 yıl boyunca cenazesini teslim etmeyip kaybedenler; annemi, babamı, sevdiklerimizi ve yaşadığımız çevreyi cezalandırmak istediler. Biliyoruz ki, tıpkı diğer kayıplarımız gibi Veysel Güney’de yok olmadı, unutulmadı ve tüm varlığıyla aramızda. Bu hukuksuzlukların, adaletsizliklerin son bulması ve tüm kayıplarımıza bir an önce kavuşmamız temennisiyle.”
Kaynak:Evrensel