Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan 2025’e ilişkin iş gücü istatistiklerini yayımladı. Veriler, işsizliğin bir kez daha yükselişe geçtiğini ve istihdamın ciddi biçimde daraldığını gösteriyor. TÜİK’e göre yalnızca bir ayda 203 bin kişi daha işsiz kaldı. Toplam işsiz sayısı 3 milyon 63 bine yükselirken işsizlik oranı da 0,6 puanlık artışla yüzde 8,6’ya çıktı.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,1 olurken, kadınlarda bu oran yüzde 11,5’e kadar yükseldi. Kadınların iş gücüne katılım oranı da düşük seyretmeye devam etti. Nisan ayında kadınların sadece yüzde 36,4’ü iş gücüne katıldı; bu oran erkeklerde yüzde 70,9. TÜİK’in verileri, kadınların hem istihdamda hem de iş gücüne katılımda sistemli bir dışlanmaya maruz kaldığını bir kez daha ortaya koydu.
İstihdam edilenlerin sayısı bir ayda 316 bin kişi azalarak 32 milyon 359 bine geriledi. Bu düşüşle birlikte istihdam oranı da yüzde 48,8’e düştü. İş gücüne katılma oranı ise 0,2 puanlık azalmayla yüzde 53,4 oldu. TÜİK’in mevsim etkisinden arındırılmış verileri, istihdam piyasasında daralmanın hızlandığını ve insanların iş bulma umudunu yitirerek iş gücünün dışına itildiğini gösteriyor.
15-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı da artarak yüzde 15,7’ye yükseldi. Genç erkeklerde işsizlik yüzde 11,2 iken, genç kadınlarda bu oran yüzde 23,7’yi buldu. Genç kadın işsizliğindeki bu çarpıcı oran, kadınların özellikle genç yaşta üretimin ve kamusal hayatın dışına itildiğini ortaya koyuyor.
TÜİK verilerinde en çarpıcı göstergelerden biri de “atıl iş gücü oranı” oldu. İşsizler, zamana bağlı eksik istihdam ve potansiyel iş gücünün toplamından oluşan bu oran, nisan ayında yüzde 32,2’ye yükseldi. Bu artış, yalnızca kayıtlı işsizliğin değil, çalıştığı halde geçinemeyen ya da çalışmaya hazır olduğu halde iş bulamayan milyonlarca insanı kapsıyor.
Kaynak:Evrensel