Bankalar POS cihazlarına uygulanan komisyon oranını yüzde 4'e kadar yükseltti; esnaf ise tüketici ile karşı karşıya geldiğini söyleyerek, “Vergi eliyle devlet, pos eliyle banka işletmemizin büyük ortağı” diye tepki gösterdi.
Geçtiğimiz aylarda birçok banka, komisyon oranını yüzde 4'e kadar yükseltirken, bu durum orta ve küçük ölçekli işletmelerin tepkisine neden oldu.
Market işleten bir esnaf, “Elektriğe yapılan yüklü zamlarla beraber işyerimizde klima, dolap çalıştıramaz olduk. Pos kesintilerinin yüzde 4’e kadar yükselmesi iyice belimizi büktü. Bankalar iş yerimizin ortağı oldu. Vergi eliyle devlet, pos eliyle banka işletmemizin büyük ortağı. İnsanların neredeyse tamamı kredi kartlarına mahkum yaşıyorlar. Alışverişin büyük çoğunluğu kredi kartıyla” diye konuştu.
“Kart komisyonu yükselince her şeye zam yapmak zorunda kalıyoruz” diyen başka bir esnaf ise “Mesela 10 bin lira pos çeken küçük esnaf günde 400 lira bankaya para ödemiş oluyor. Bu aylık 12 bin lira demek. Bu durumun düzeltilmesi gerek” dedi.
Yüksek komisyon oranını doğrudan fiyat etiketlerine yansıtmak zorunda olduğunu ifade eden esnaflar, artık ekmeği bile kredi kartı ile alan yurttaşların olduğunu söyledi.
“Sigara satan bir tekel kartla sattığı her sigaradan zarar ediyor” diyerek sözlerini sürdüren esnaf, “Bugün sigara fiyatları ortalama 85 lira. Nakitte 1-2 lira kâr ederken kart çektiğinde ortalama 3-4 lira zarar ediyor. Tutara fark eklese yasal değil. Küçük esnaf, her çekimden zarar ediyor. Zincir marketlerde öyle değil. Yapılan anlaşma gereği onlardan komisyon alınmıyor. Ciddi bir adaletsizlik var” diye konuştu.
Kaynak:Evrensel