Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Yönetilemeyen eğitimin faturası öğretmenlere kesiliyor

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2021 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2021 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com

Salgının başından beri eğitim sistemini yönetemeyen ve öğretmenlere uygulanması gereken aşılamayı bile beceremeyen Milli Eğitim Bakanlığı, yeni aldığı karar ile öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesileceğini açıkladı. 

Öğrencilerin birçoğu uzaktan eğitime erişim sağlayamazken Milli Eğitim Bakanlığı, yeni aldığı karar ile yüz yüze ve uzaktan eğitimde öğrenciler derse katılım sağlamazsa öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesileceğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararda, “Öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” denildi.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmesini Bursa Muhalif’e değerlendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin neden derse katılamıyor sorusunun cevabını arayacağına öğretmenin ders ücretleriyle uğraştığını söyleyen Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, “Öğretmenler havuz medyasında yayımlanan rakamların aksine yoksulluk sınırı altında yaşayan emekçilerdir. Mevcut iktidarın "Sermaye Kazansın, Emekçi Ezilsin" politikalarıyla her geçen gün yoksullaşmış, hak kaybına uğramıştır. Sanıldığının aksine ek ders ücreti telaffuz etmeye utandığımız miktardadır. Sözde sendika yetkili olunca bir türlü hak ettiği gerçek değerlere ulaşamayan, 19 liralık hatta vergi dilimine girince 18 liraya düşen ücretten söz etmekteyiz.” dedi.

Sosyal devlet olmanın gereği öğrencilerin eşit koşullarda eğitime erişim sağlamak olduğunu ve bakanlığın bunu başaramadığını, salgını fırsata çevirip eğitim alanını tahrip ettiğini, öğrencileri ve eğitim çalışanlarını mağdur ettiğini vurgulayan Toy, vakıflara aktarılan parayla tüm yoksul öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilebileceğini söyledi.

Öğretmen ve öğrencilerin birçoğu EBA’ya giremiyor

Hükümetin salgın sürecinde öğretmenleri destekleyecek tek bir çalışma yapmadığını ve uzaktan eğitim araçlarının öğretmenlerin kendi imkanlarıyla sağladığını ifade eden Toy, “Önerdiğimiz destek amaçlı, elektronik cihazlardaki vergilerden muaf tutulmamış, internet olanağı da sağlanmamıştır. Çoğu kez sistemden kaynaklı hatalarla öğrenci ve öğretmenler EBA'ya giriş yapamamıştır. Şimdi tüm bu aksaklıkların faturası öğretmene ve öğrencilere kesilmek istenmektedir.” ifadelerini kullandı.

MEB, başarısızlığını sorumlusu öğretmen ve öğrenciler çekmeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi başarısızlığının sorumluluğunu kabul etmesini ve daha fazla mağduriyet yaratmamak adına gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini belirten Toy, Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığının cezasını öğretmen ve öğrencilerin çekmeyeceğini ve yaşanan hak kaybı için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Siyasi iktidar okulları önlem almadan açtı

Pandeminin başladığı günden bu yana sık sık yüz yüze eğitime ara verildiğini ve siyasi iktidarın yeterli önlemleri almadığını dile getiren Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Aşılamanın bir yılı geçmesine rağmen hala %10 civarlarında kalması, fabrikalarda işçilerin kesintisiz çalışmaya devam etmesi, okulların zaman zaman yüz yüze eğitime önlemler alınmadan açılması vaka sayılarının ve vefatların bırakın azalmayı, katlanarak artmasına yol açmıştır. Sağlık Bakanlığının vaka sayılarının azaldığını değil, artış hızının azaldığını açıklaması da bundandır.” dedi.

İdareciler keyfi kararlar vermekte

Okulların bir açılıp, bir kapanması bakanlığın kafasını karıştırmış durumda olduğunu ve gönderdiği yazı ve genelgelerin hala net olmadığını dile getiren Erdem, “İdareciler keyfi kararlar vermekte. 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanların izinli sayılmasına dair genelge varken; illerde, ilçelerde hatta okullarda farklı uygulamalar yapılıp kimi yöneticiler durumu uyan arkadaşlarımızı izinli sayarken, kimileri böyle bir iznin milli eğitim çalışanına uygulanamayacağını söylemektedir. Bir de öğrencinin derse katılmaması durumunda öğretmenin ders ücretinin verilemeyeceğine dair görüş yazısı var.” açıklamalarında bulundu.

Öğretmen bütün hazırlığını yapıp ders saatinde sisteme girip öğrencisini bekliyorsa sorumluluğunu yerine getirdiğini ve ücret hak ettiğini ifade eden Erdem, öğretmenlerin böylesi bir dönemde yoğun gayret çalışmalarının görmezden gelinip ücretlerinin kesilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ve haklarına yönelik yapılan saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.