Türk Tabipleri Birliği: Delta varyantı ilk görüldüğü günden bugüne nasıl seyretmiştir, günlük değişimler nasıldır? Sağlık bakanlığının Eylül rakamlarının ne olacağı konusunda öngörüsü var mıdır?
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her Çarşamba düzenlediği Pandemi Bültenleri’nin 9’uncusu “Türkiye'yi Türkiye Verileriyle Konuş(a)mamanın Dayanılmaz Ağırlığı” başlığıyla bugün gerçekleştirildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından haftalık olarak hazırlanan "TTB Pandemi Bültenleri” nin 9'uncusu "Türkiye'yi Türkiye Verileriyle Konuş(a)mamanın Dayanılmaz Ağırlığı" başlığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Sunumu TTB adına Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya yaptı.
Sağlık Bakanlığının verileri açıklamamasının pandemide mücadelede başarısız olunmasının temel nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Yerlikaya eğer veriler gerçekten açıklansaydı ve TTB’nin önerilerini uygulansaydı toplumun daha az zarar göreceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandeminin; varyantlar, toplumsal hareketlilik, halk sağlığı ve aşı eşitsizliği şeklindeki dört temel ölçüt üzerinden değerlendirilmesini önerdiğini ifade eden Yerlikaya “hastalık verileri ve varyantlarına bakıldığında yeni veri sayıları iyileşen hasta sayısından daha fazla sayıdadır, vaka sayıları tekrar artmaktadır ne yazık ki bu açık veriye rağmen Sağlık Bakanlığı bulaş kaynaklarını halen açıklamamaktadır” diye konuştu.
4 Temmuz 2021’den bugüne günlük verilerin eksik açıklandığını söyleyen Yerlikaya, salgının yönetilmesinde ülke düzeyinde hastalık prevalansının ve sosyo-demografik dinamiklerinin bilinmesinin çok önemli olduğunu söyledi. “Sağlık Bakanlığı TÜİK ile birlikte Ocak 2021’de yaptığı seroprevalans çalışmasının sosyo-demografik özellikleri ve illere göre sonuçları neden komu oyu ile paylaşılmadı” diye sordu. Avrupa’da birçok ülkede covid 19 varyantları tablolar halinde yayımlanırken Türkiye’de açıklanmadığına işaret eden Yerlikaya Türkiye’ye deki turist yoğunluğunun delta varyantı olan ülkelerden geldiğini ifade etti ve Sağlık Bakanlığı’na varyantlara dair ayrıntılı verilerin neden açıklanmadığını sordu. “Delta varyantının ilk görüldüğü günden bugüne eğri nasıl seyretmiştir, günlük değişimler nasıldır? Sağlık bakanlığının Eylül ayında rakamlarının ne olacağı konusunda bir öngörüsü var mıdır” dedi.
TTB’nin sürekli gündemde tuttuğu bir başka konunun ölümler ve fazladan ölümler olduğunu ifade eden Yerlikaya, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı pandemiye bağlı ölüm sayısının en az 3 katı fazladan ölümler olduğunu defin rakamlarıyla ortaya çıkardıklarını ifade etti. “Halktan neyi gizliyorsunuz” diye sordu. İstanbul’da fazladan ölüm sayısının arttığını dile getiren Yerlikaya bunu sebebinin açılma kararlarının etkili olduğunu söyledi. Hastalığın ülkeye girişinde yeterli önlemlerin alınmadığını ifade eden Yerlikaya Rusya ve İngiltere gibi delta varyantının yaygın görüldüğü ülkelere yönelik ne gibi önlemlerin alındığını sordu ayrıca “ÖSYM’ye bağlı sınav organizasyonlarında neden yeterli önlemler alınmadı? İşyerlerinde salgın önlemleri ve işçi sağlığı güvenliği neden denetlenmiyor” diye sordu.
Türkiye’de aşılama hızının doğu ve güneydoğu illerinde düşük seviyede olduğuna dikkat çeken Yerlikaya Muğla, Çanakkale, Kırklareli illerinde %75’e çıkan tek doz uygulamasının Ağrı, Şırnak, Bitlis, Mardin gibi illerde %55 oranı ve altında kaldığını söyledi “Türkiye genelinde ikinci doz aşılama oranı %36 ile Çanakkale iken en düşük il %6 ile Şanlıurfa olmuştur. Aşılama oran bölgesel eşitsizliği bir kez daha ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı. Türkiye’de mültecilerin hastalık verilerinin paylaşılmadığına da dikkat çeken Yerlikaya Sağlık Bakanlığı’nın bu verileri açıklamaktan aciz olduğunu dile getirdi.
TTB olarak her zaman olduğu gibi bir kez daha, şeffaflık olmadan pandeminin yönetilemeyeceğini söylediklerini ifade eden Yerlikaya tüm verilerin açıklıkla meslek örgütleri, bilim çevreleri ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi “Sağlığın planlanması ancak gerçek verilerin açıklanmasıyla olanaklı olacaktır. Türkiye kendi verileri üzerinden pandemiyle mücadele etmelidir bu veriler üzerinden gerçek önlemler alınmalıdır.”
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi