Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Tarım Orkam Sen Bursa: "Orman yangınlarına karşı uçak filosu güçlendirilmeli"

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2021 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com

Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliğinin tehlikeyi daha da büyüttüğünü belirterek Bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü'nün görevini yerine getirme çağrısı yaptı.

KESK’e bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Sendikası (Tarım Orkam Sen) son günlerde yaşanan orman yangınlarına ilişkin BursaMuhalif’e açıklamalarda bulundu.

Orman yangınlarına ilk müdahaleyi yapacak ekibin yeterli olması gerektiğini söyleyen Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, “Havadan yapılacak müdahalenin gecikmesi, yangın alanına yakın bitişik tarım yapılması ve üzerinde anız olması bu alanda bir tedbirin alınmaması, rüzgarın yönü ve şiddeti, orman içi yolların yetersizliği gibi nedenlerle yangına etkili mücadelede zorluklar yaşandığını” söyledi.

THK yönetimiyle yaşanan sorunlar uçakların kiralanmamasında etken

Orman yangınlarında yangının ilk çıktığı anda helikopterlerin müdahalesi ve söndürme başarıları arazinin de dağınıklığı düşünüldüğünde daha başarılı olduğunu belirten Gizir, “Uçaklar çoğunlukla geniş alanlarda ve büyük yangınlarda tercih ediliyor. THY uçaklarının kiralanmaması meselesi ise her ne kadar bakanlığın hazırladığı teknik şartnamelere, THK uçaklarının yetersiz olması gibi görünse de THK yönetimiyle yaşanan sorunların da bu uçakların kiralanarak kullanılması konusunda etken olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yangınlara karşı bakanlığın geliştirdiği bir sistem mevcut ve bu yıllar içerisinde oluşturulmuş durumda, ancak burada da Türkiye'de son yıllarda konuştuğumuz liyakat konusu yine önümüze çıktığını belirten Gizgir, “Özellikle yangın gibi birçok canlının yaşam alanı ormanlarda çıktığında büyük kayıplara neden olan böyle bir soruna karşı meslekte ilgili eğitimleri almış, yangın tecrübesi olan teknik elemanların karar verici mevkilerde görevlendirilmemesi, kurumda yaşanan rotasyonlarda yangın tecrübesi olan, ilgili şube müdürlüğünde görev yapmış teknik elemanların farklı şubelerde görevlendirilmeleri de kurumda oluşturulmuş politikaları olumsuz etkilemektedir. Bugün bu sorunları Bursa’da yaşanacak bir yangında da yaşayabiliriz. Nitekim geçtiğimiz yıllarda Mudanya Göynüklü merkezli yaklaşık 180 hektarlık alanın nasıl yandığını unutmamalıyız” dedi.

Helikopter filosu Türkiye'nin ormanlık alan şartlarına göre güçlendirilmeli

Bakanların uçak sayılarından çok, Türk Hava Kurumunun her türlü yangınla mücadele hizmetlerinde kullanılmak üzere uçak alımı sağlanmalı çağrısında bulunan Gizir, “Bu uçakların ücreti karşılığında, ödeneği OGM'nin özel bütçesinden karşılanmak üzere orman yangınlarında çalıştırılmalıdır. Böylece uçak filosunun OGM dışında Türk Hava Kurumunca kurulması ve işletilmesi mutlaka düşünülmelidir. Bu uçakları kullanacak personel de orman yangınları konusunda özel eğitime tabi tutulmalı. Bunlarla birlikte Orman Genel Müdürlüğünün helikopter filosu Türkiye'nin ormanlık alan şartlarına göre güçlendirilmelidir. Yangına birinci derecede hassas olan orman alanlarında planlı orman yolları yangın emniyet yolları mutlaka inşa edilmeli, açılacak bu yol ve şeritlerin iki kenarına ekonomik olarakta değerlendirilebilecek yanmaya dayanıklı türlerle güçlendirilmeli. Genç ormanların bakımları yapılmalı, tarım alanlarının ormanla bitişik olduğu alanlarda önleyici tedbirler alınmalı, anız yakılması önlenmeli, yangın mevsimi dışında tüm teknik personel ve yangında görev alan işçiler uygulamalı eğitim almalı, enerji nakil hatlarının altlarının bakımları mutlaka yapılması gerektiğini” söyledi.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.