TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un konuşmacı olduğu “Türkiye'de Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Gerçekleri Semineri”ni MMO Bursa Şube Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi.

MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart tarafından yapılan açılış konuşmasında çalışma hayatında önemli sıkıntıların yaşandığını, hem iş yasasında hem de iş sağlığı ve güvenliği yasasında çok önemli sorunlar olduğunu ifade etti ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’a vereceği seminer ve katkılar için teşekkür etti.
Emeklilik sisteminin ülkemizde herkesi ilgilendirdiği için çok önemli olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, MMO Bursa Şubesi’ne bu konuyu önemsedikleri için teşekkür ederek konuşmasına başldı.
Ülkemizde emeklilik sistemi olarak, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’nın olduğunu ve son zamanlarda sık sık duyduğumuz Bireysel Emeklilik Sistemi’nin olduğunu belirten Erdursun, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bir emeklilik sistemi olmadığını, hükümetin zorunlu hale getirerek, kişilerin tasarruf yapmasında her ay düzenli olarak biriken paranın daha sonra taksitli bir biçimde kişinin kendisine geri verilmesi olduğunu ve bu nedenle Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bir emeklilik biçimi olmadığını söyledi.
SSK ve Bağkur sistemlerinde normal emeklilik, yaştan emeklilik, engelli emekliliği, malulen emeklilikler olduğunu belirten Erdursun, “Ülkemizde emeklilik sistemi sık sık değişiyor” dedi.
Sosyal Güvenlik Sistemi’nin kısa bir tarihçesine değinen Erdursun, 1988 yılı, 1992 yılı ve 1999 yılında Koalisyon Hükümeti’nin de ilk olarak Sosyal Güvenlik Sistemine yöneldiklerini çünkü en kolay vatandaşın cebinden alınacak paranın Sosyal Güvenlik Sistemi ile alınacağını ifade etti.
2008 yılında “siz milleti mezarda mı emekli edeceksiniz” diyen zihniyetin, daha sonra iktidara geldiğinde emekliliği 65 yaşına çıkardığını, prim gün sayısını da 7000 güne çıkardıklarını daha sonra da orada da bir kademe uygulayarak prim gün sayısını 9000 güne çıkardıklarını söyleyen Erdursun, “Sistemde son değişiklilikle beraber emeklilik sistemi inanılmaz karmaşık bir hal aldı. Şu anda ülkemizde emekli olmak zor, bir de bunun yanına emekli olunduğunda, alınacak maaşla geçim sağlanabilir mi sağlanamaz mı bu da başka bir sorun” dedi.
2000’lerden önce kızdığımız siyasileri, şimdikilerin mumla aratacağını bir sistem geliştirdiklerini belirten Erdursun, ülkemizde çalıştıkça, prim ödedikçe SSK ve Bağkur’luların düşük maaş alacaklarını söyledi.
SSK’da ne kadar erken tarihte sigortalı olduysanız daha çabuk emekli olunduğunu söyleyen Erdursun, engelli emekliliğinde bu durumun böyle olmadığını, engellilerde sisteme önce girenin geç emekli olduğunu, sisteme sonra girenin erken emekli olduğunu ifade ederek,
“Engelliler emeklilik sisteminde cezalandırıldılar” dedi.
Erdursun, 2008 yılından önce sisteme girmiş bir engelli bireyin, 2008 yılından sonra sisteme girmiş bir engelli bireye göre 4 yıl geç emekli olacağını ve bunun büyük bir hata olduğunu ifade etti.
Düşük emekli maaşları hakkında da konuşan Erdursun, ülkenin en önemli sorununun düşük emekli maaşları olduğunu, bugün 40’lı yaşlarında ya da 40 yaşına yakın olan kişiler için emekliliğin bir hayal olduğunu, ülkemizde emeklilik diye bir şey kalmadığını, sadece küçük bir devlet katkısı olduğunu söyledi.
Kadınların da emeklilik sisteminde çok büyük sorunlar yaşadığını belirten Erdursun, “5510 sayılı 2008’de gelen yasa ile kadınların bugün emekli olmasının zor” dedi.
Erdursun sözlerine şöyle devam etti:
Ülkemizde kadınların erkeklere göre iş bulmaları zor, işte tutunmaları zor, çocuk bakımı, ev işleri gibi şartlarla karşı karşıya kalan kadınlara diyorlar ki; 25 yıl bir fiil çalışacaksın, 9000 günü tamamlayacaksın. Kadınların 9000 günü özel sektörde tamamlaması çok zor. 20-25 yıl sonra emeklilik oranlarına bakıldığında, kadınların emeklilik oranı, erkeklerin emeklilik oranının %10’u olacak.