Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘Ceza Garantili EDS Projesi’ Bursa’yı ayağa kaldırdı. İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, maliyeti vatandaşa kesilecek trafik cezalarıyla karşılanacak olan projeyi ‘Utanç Yatırımı’ olarak tanımladı.
Ağır aksak yürüyen kent trafiğini daha fazla içinden çıkılmaz bir hale getirileceğini söyleyen Türkoğlu, “Böylesine abuk bir yatırıma taktığınız kafanızı, Bursalıları çıldırtan ve kelimenin tam anlamıyla rezil bir noktaya gelen kent içindeki arapsaçı trafiği çözmeye yorsanız daha iyi olmaz mı?” şeklinde konuştu.
Başkan Alinur Aktaş’ın, ‘Ceza Garantili Trafik Yatırımı’ projesine göre vatandaşlara 10 yıl içinde 14 milyon 400 bin adet trafik cezası kesilmesinin öngörüldüğünü, bunun da Bursa nüfusunun tam 5 katı büyüklüğüne denk geldiğini vurgulayan Selçuk Türkoğlu, “Eskiden öğrencileri okulda sıra dayağına çeken zorba öğretmenler vardı. Alinur Aktaş da bu utanç yatırımı ile vatandaşı sıra cezasına çekecek. Şimdi biz sormaz mıyız, Aktaş’ın dayakçı öğretmenden ne farkı var diye?” şeklinde konuştu. Projenin bedeli olan 720 milyon TL ile Bursa’nın çok daha elzem sorunlarının çözüleceğini belirten Türkoğlu’nun konu ile ilgili açıklaması şöyle:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘proje fakiri’ kifayetsiz Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş, maalesef vatandaşın tamamen aleyhine bir ‘sözde hizmet projesine’ daha imza attı.
Neresinden bakarsak bakalım elimizde kalan bu yatırımın adı kendisine göre ‘Ceza Garantili EDS Projesi’; bize göre ise kelimenin tam anlamıyla bir ‘Utanç Yatırımı’.
Maliyetinin tamamı Bursalılara kesilecek trafik cezalarıyla karşılanması planlanan bu talihsiz yatırım; geçiş garantili otoyollar, köprüler ve hasta garantili hastanelerden sonra, vatandaşı soyacak yeni haraç yöntemidir.
Her açıdan hinlik ve de cinlik kokan bu uyanıkça buluşa imza atan Sn. Alinur Aktaş’ı, İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak can-ı gönülden kutluyoruz!
EDS projesi ihalesinin diğer proje ihalelerindeki gibi rekabet oluşmadığını dile getiren Türkoğlu, ilk ihalenin 16 Ekim 2020'de yapıldığını ve muayyen bedelin 500 milyon tl belirlendiğini fakat Ankara menşeli CABA Grup'un 700 milyon teklifinin katıldığı ihalenin Büyükşehir tarafından iptal edildiğini söyledi.
Yüksek fiyat verilmesi sebebiyle, projenin ASELSAN ve TÜRKSAT tarafından gerçekleştirileceğinin ileri sürüldüğünü fakat ASELSAN ve TÜRKSAT'ın esamesi dahi okunmadan oldu bittiye getirildiğini ifade eden Türkoğlu, "İstanbul Torkam İnşaat Yatırım A.Ş 785 milyon TL, Ankara CABA Grup 720 milyon TL teklif veriyorlar ve Bursa’yı ‘sıra cezasına’ kesecek ihaleyi CABA Grup alıyor. Şartnameye göre de bu firmaya, 10 yılda 14 milyon 400 bin adet ceza karşılığı 720 milyon TL’lik ‘gelir garantisi’ veriliyor. Gelirin paydaşlarının da ‘kasalarından tek kuruş yatırım maliyeti çıkmayacak’ denilerek övünülen; yatırımcı firma, hazine ve Büyükşehir Belediyesi olduğunu görüyoruz. Çünkü maliyetin tamamını zaten ekonomik cenderenin içinde ezildikçe ezilen vatandaşın ta kendisine ödetecekler." ifadelerini kullandı.
Açıklamanın ardından İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın cevaplanması için şu soruları yöneltti;
Sn. Aktaş, Bursa’nın şehir içindeki anayollarda var olan ve hız sınırını aşan vatandaşı zaten affetmeyen kameralı ceza sistemi sizi neden kesmedi de, neredeyse her kilometreye bir kamera daha koyduracaksınız?
Zaten ağır aksak yürüyen, hatta belli saatlerde hiç işlemeyen kent içi trafiğini, daha fazla içinden çıkılmaz hale mi getirmeye niyetlisiniz? Böylesine ‘abuk bir yatırıma’ taktığınız kafanızı, Bursalıları çıldırtan ve kelimenin tam anlamıyla rezil bir noktaya gelen kent içindeki ‘arapsaçı trafiği’ çözmeye yorsanız daha iyi olmaz mı?
Kangren olmuş sorunların, daha fazla ceza yöntemiyle çözülemeyeceğini size söyleyen, adam akıllı bir danışmanınız yok mu? Yoksa onlar, malum şirketlerine Büyükşehir’den döşenen hortumu mu takip etmekle meşguller?
Çıkıp mertçe, ‘Paramız olmadığı için yatırım maliyetini vatandaşa yıkıyoruz’ deseniz, hiç olmazsa dürüst davranmış olmaz mısınız?
Aynı projeyi deneyip uygulayan diğer illerdeki durumdan haberli misiniz? Ordu’da binlerce ceza üst üste kesilince vatandaşın gösterdiği infial nedeniyle sistemin durdurulduğunu, Samsun’da halen vatandaşın çok büyük sorunlar yaşadığını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, bir bilene sorun, öğrenin!
Ayrıca projenin 720 milyon TL’lik devasa maliyetiyle, Bursa’nın çok daha elzem sorunları çözülemez miydi?
Bu arada BURULAŞ’ın yaptığı ihaleye sadece iki firma katılınca tatmin edici bir rekabet ortamı sağlanmış oldu mu?
Aynı sistemi daha ekonomik kurmaya yetkin olduğu söylenen ASELSAN ve TÜRKSAT ihaleye davet edildi mi?
İhaleye giren iki firma kimlere ait ve aralarında herhangi bir ‘muvazaalı işlem’ var mı?
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi