Cumartesi Anneleri, Mahmut Doğan için ‘adalet’ istedi

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Mahmut Doğan’ın faillerinin cezasızlıkla korunduğunu belirterek adalet talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2025 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2025 14:06
Haberyazilimi.com

Cumartesi Anneleri'nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylem 1079’uncu haftasında devam etti. Karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, Diyarbakır’da gözaltında alındıktan sonra katledilen Mahmut Doğan için adalet talep etti.

Basın açıklamasının metnini İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Sebla Arcan okudu. 32 yıldır ‘adalet’ arayan Doğan ailesinin Galatasaray Meydanı’ndaki sesi oluklarını söyleyen Arcan, “Mahmut Doğan (37) Diyarbakır’da yaşıyor ve taksi işletiyordu. Dört çocuk babasıydı. 27 Kasım 1993 tarihinde öğle saatlerinde evinden taksisiyle ayrıldı. Akşam eve dönmeyince ailesi, evlerinin yakınındaki Bağlar Karakolu’na başvurdu. Karakol, aileyi Emniyet Müdürlüğü’ne yönlendirdi. Emniyet’teki görevliler, Mahmut Doğan’ın gözaltında olduğunu ve isterlerse kendisine yemek getirebileceklerini söyledi. Kısa bir süre sonra yemekle gelen aileye bu kez ‘Burada o isimde biri yok’ denildi” dedi.

Dosya kapatıldı

Ailenin Doğan’ın akıbetini öğrenmek için tekrar Bağlar Karakolu’na başvurduğunu söyleyen Arcan, üç gün sonra Ailenin karakola çağrılarak, “‘Çalıntı ihbarı yaptığınız araç Çınar Ovabağ Karakolu’nda, gidip oradan alabilirsiniz’ denildi. Bunun üzerine Aile, ‘Biz çalıntı araç ihbarı yapmadık; Mahmut Doğan’ın bulunması için başvuru yaptık’ diye itiraz etse de sonuç değişmedi. Mahmut’un arabası bulundu ama kendisinden haber alınamadı. 63 günlük arayışın sonunda, 24 Ocak 1994 tarihinde Mahmut Doğan ve uzun süredir kayıp olan Abdülselam Kızmaz’ın cansız bedenlerine, Çınar’ın Bellitaş köyündeki Reçellik Mağaraları’nda ulaşıldı. Aile ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, olayın yaşandığı bölgeye yakın bir yerde patlama meydana geldiği ve bunun sonucunda birçok kişinin öldüğü gerekçesiyle dosyayı kapattı” diye belirtti.

‘Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz’

Doğan’ın kaybedilmesiyle ilgili ailenin başvurularının sonuçsuz kaldığını vurgulayan Arcan, “32 yıldır Mahmut Doğan’ı kaybedenler cezasızlıkla korundu. 32 yıldır devlet, bu suçun açığa çıkarılması ve faillerinin hakkaniyete uygun biçimde cezalandırılması görevini yerine getirmedi. Kaç yıl geçerse geçsin, Mahmut Doğan için ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kaynak:MA