Pezeşkiyan'dan ABD ve İsrail'e çağrı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bölge barışı için ABD ve İsrail’e üç şart sundu: gasp edilen hakların tanınması, zararların tazmini ve uluslararası garanti verilmesi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2026 23:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2026 23:42

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bölgedeki çatışmaların sona ermesi için Washington ve Tel Aviv yönetimine yönelik bir mesaj yayımladı.

Pezeşkiyan, barış için tazminat ve garanti şartı koştu.

Pezeşkiyan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, İran’ın gasp edilen haklarının iadesi ve uğradığı zararların karşılanması gerektiğini vurguladı.

Rusya ve Pakistan İle kritik görüşme

Bu akşam resmi X hesabı üzerinden bilgilendirme yapan Pezeşkiyan; Rusya Devlet Başkanı ve Pakistan Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşmelerde bölgedeki son durumu değerlendiren Pezeşkiyan, İran’ın bölge barışı ve istikrarına sadık olduğunu ancak mevcut savaşın İsrail ve ABD tarafından başlatıldığını ifade etti.

İran’ın ateşkes için 3 şartı

İran Cumhurbaşkanı, sahadaki askeri hareketliliğin durması ve krizin sona ermesi için uluslararası topluma şu üç temel şartı sundu:

Hakların tanınması: İran’ın uluslararası hukuktan doğan meşru ve gasp edilen haklarının resmen tanınması.

Tazminat: Savaş süresince İran’ın uğradığı tüm maddi ve manevi zararların tazmin edilmesi.

Uluslararası garanti: Saldırgan tarafların (ABD ve İsrail), İran topraklarına ve çıkarlarına bir daha saldırıda bulunmayacağına dair uluslararası garanti vermesi.

"Zararlar tazmin edilmeli"

Pezeşkiyan mesajının sonunda, "İran’ın hakları teslim edilmeden ve verilen zararlar telafi edilmeden kalıcı bir barışın mümkün olmayacağını" belirterek, saldırgan tarafların geri adım atması gerektiğini vurguladı.