Eğitim-İş Bursa Şubesi Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne dair açıklama yaptı. Açıklama sonrasında maaş bordrolarını yakan öğretmenler, “Bizler dünyada istatistiklerde en çok çalışan öğretmen sıralamasında en üste, en az ücret alan sıralamasında en altlarda kalmaktan, itibarımızın her yıl düşmesinden bıktık.” dedi.
Eğitim sisteminde yapılan bilinçli tahribat sonucunda eğitim birliğinin bozulduğuna dikkat çeken Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, eğitimde piyasacı dayatma sonucunda, özel öğretimin payının yüzde ikilerden son dönemde yüzde otuzlara doğru tırmandığını ve bu durumun eğitimde fırsat eşitliği ilkesine vurulan en büyük darbe olduğunu söyledi.
2022 yılı için hazırlanan bütçenin sefalet bütçesi olduğunu ifade eden Yeliz Toy, “Bizlere yine açlık sınırına mahkûm eden ücretler reva görülecek. Bizler dünyada istatistiklerde en çok çalışan öğretmen sıralamasında en üste, en az ücret alan sıralamasında en altlarda kalmaktan, itibarımızın her yıl düşmesinden bıktık.” dedi.
AKP modern çağın kölelik sistemini yarattı
AKP iktidarı döneminde öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılması ile modern çağın kölelik sisteminin yaratıldığını ifade eden Toy, “Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek ‘doğrudan torpil’ anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmişken, 80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında çalıştırılmaktadır. Gencecik öğretmenlerin, intihara sürüklenmesi siyasi iktidarın duyarsızlığı karşısında adeta toplumsal travma yaşatmaktadır.” açıklamasında bulundu.
Eğitim emekçileri insanca yaşamdan uzaklaşıyor
Eğitim emekçileri olarak artık her 24 Kasım’da hamaset nutukları duymak istemediklerini dile getiren Toy, eğitim emekçilerinin zam, ekonomik kriz ve yoksullaşma sonucunda insanca yaşam seviyesinden uzaklaştıklarını dile getirdi.
Eğitim emekçileri olarak, meslek onurunda yaratılan tüm tahribatlar karşısında artık sözün bittiğini ve eylem zamanının geldiğine inandıklarını belirten Toy, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- “İnsanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak istiyoruz!
- Söz verilmesine rağmen yaşama geçirilmeyen 3600 ek gösterge hakkımızı istiyoruz!
- Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz
- Her şeyden önemlisi meslek onurumuzu geri istiyoruz!”
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi