Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçimlerdeki çatı partisi olan Yeşil Sol Parti Türkiye genelinde 193, Bursa’da da 6 kadın milletvekili adayıyla 14 Mayıs seçimlerine hazırlanıyor. BursaMuhalif olarak 14 Mayıs 2023 seçimleri yaklaşırken ittifakların çalışmalarını ele almaya devam ediyoruz.
Kadın emeğinin hem tarımda hem de sanayide yaygın olduğu işçi kenti Bursa’da eşit iş – eşit ücret politikasından yoksun bir iktidarla karşı karşıya kalan kadınlar aynı zamanda dinci gericiliğin de kıskacında. Bursa milletvekili listesinde 6 kadın adaya yer veren Yeşil Sol Parti’nin 4 kadın milletvekili adayıyla bir araya gelerek hem Bursa’yı hem de kadın politikalarını konuşuyoruz.
İlk olarak Bursa 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Ceylan Erol Erdoğan sözü alıyor ve Bursa’nın Türkiye’nin 4. büyükşehri olmasına rağmen yeterli kamu kaynaklarından yararlanmadığını belirtiyor. Temel sorunun plansız büyüme ve bunun beraberinde getirdiği çarpık kentleşme olduğunu söyleyen Erdoğan, “Kentsel dönüşümler gereken hızda yapılamıyor, daha çok rant üzerinden belirli noktalarda küçük çaplı yapılıp kalıyor. Bu durumdan kaynaklı trafik maalesef büyük sorun haline gelmiş durumda. Toplu ulaşım açısından büyük eksikler var yıllardır bir türlü bitmeyen ve sürekli ihaleye çıkıp da nihayete ermeyen bir hızlı tren projesi mevcut. Özellikle gece metro ve otobüs ulaşımı yeterli değil.” diye sözlerini sürdürüyor.
Parti ve ittifak olarak çevre sorunlarını da gündemine aldıklarını belirten Erdoğan, “Bizler açısından büyük sorun olan sanayi bölgelerinden kaynaklı kimyasal atıklar ve fabrika bacalarının gerekli denetimlerden geçmeyen bacaları. Bunlardan kaynaklı doğaya ve çevreye verilen zarar, hava kirliliği.” diyor.
Erdoğan, “Dünya siyasetinde ilk olma özelliği olan Eşbaşkanlık modeli bu bağlamda kadının yaşamın her alanında temel rol alması konusunda örneği olmayan bir yaklaşımdır.” diyerek özellikle kadınlara yönelik iş yaşamında ‘eşit işe eşit ücret’ politikasının parti olarak önemli bir çizgi olduğuna değiniyor.
Coğrafya bitirdim, okul temizledim

Emek Partisi’nin Yeşil Sol Parti’den 2. Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı olarak gösterdiği Eylem Dindaroğlu ile konuşuyoruz. Dindar kendini şöyle tanıtıyor:
“Bursa’ya geldiğimden bu yana 4 işyeri değiştirdim. Coğrafya bölümü mezunuyum, formasyon aldım. Asıl mesleğimle ilgili iş bulamıyorum, öğretmenliğe devam ederim sandım ama o kadar çok mezun var ki bu yeni atamalar o mezunları bile karşılayamazken bizim atanmamız zaten çok zor. Öğrencilik dönemlerinde de şu anda da sürekli bir çalışma temposu içindeyim. Bursa’da e-ticarette çalıştım, A101’de de çalıştım, en son istifa ettiğim yer de bir imam hatip okuluydu. Burada temizlik personeliydim. Öğretmenim, kendi meslektaşlarımla orada oturup ders, öğrenci konuşmam gerekirken ben orada onların temizliğini yaptım. Bu beni hiç gocundurmadı. Ama şunu diyor insan, ‘Öğretmen olmak istedim ben bu okulda’”
Görüştüğümüz kadınlardan biri düşük tehlikesi yaşadığını söyledi
İstifa etmesinin sebebini baskı olarak açıklayan Dindaroğlu, “Özellikle açık olmamdan kaynaklı kadın olarak giyim konusunda bir baskı vardı. İnanç baskısıydı, kadınlar bunu işyerlerinde yaşıyor. Şimdi tekrardan yeni bir işe başlayacağım, umarım orada da aynı sorunu yaşamam.” diyerek halkın, kadınların sorunlarını doğrudan yaşadıklarını ifade ediyor.
“Kadınlar kötü şartlarda çalışıyor. Mesela sadece mesaisi o iş saatleri içerisinde değil, eve geldiğinde de aynı şekilde mesai devam ediyor. Çocuk, yemek, bulaşık, ev temizliği, misafir gibi, hiçbir zaman kadının mesaisi bitmiyor. Aldığı ücret erkeklerle eşitlenmiyor. Benim konuştuğum bazı arkadaşlar, bu ağır şartlara dayanamıyor. Hatta bir işyerindeki görüştüğümüz kadınlardan biri düşük tehlikesi geçirdiğini söylemişti.” diyen Dindaroğlu, ittifak olarak gündemlerinde öncelikle kadınları kaliteli, nitelikli ve ücretsiz olacak bir sağlık taramasından geçirmek olduğunu da belirtiyor.
Eğitim politikasına da değinen Dindaroğlu, “Maalesef ki toplumumuzda kız çocuklarının, kadınların eğitimi geri plana itiliyor. Kendi çevremde de birçok kadının hala okuma yazma bile bilmediğini, rakamları tanımadığına şahidim. Kendim birkaçına eğitim dahi verdim. Bu anlamda en azından bir sosyalleşme alanı da yaratılarak, kadınlara bu anlamda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diyor.
Kadın partisiyiz
Selvi Kalır, “Kadınlar hayatın her alanındalar. Her alanda olduğu gibi kadınlar emek alanında da çok daha fazla mobbinge uğruyor. İş bölümleri cinsiyete göre ayrılıyor. Kadınlar çok daha fazla iş yapıyor. Ama erkeklerden daha az maaş alıyorlar.” diyerek sözlerine başlıyor. “Yeşil Sol olarak bir kadın partisiyiz.” diyen Kalır, Bursa’da daha önce HDP olarak kadın yoksulluğu programları düzenlediklerini Bursa’nın tarım, tekstil işçisi kadınlarıyla br araya geldiklerini aktarıyor. Kadınların günlük maaşlarını aldıkları halde kendi ihtiyaçlarını bile gideremediklerine şahit olduğunu söyleyen Kalır, “Yine eşlerine veriyorlar ya da çocuklarına harcıyorlar, kendilerine ait hiçbir şekilde bir birikim sağlayamıyorlar.” diyerek kadın yoksulluğuna çözüm üreteceklerini belirtiyor.
Mücadele edeceğiz
“Cinsiyetçi iş bölümüne ve iş yerinde ayrımcılığa, mobbinge son vermek istiyoruz. Kadın istihdam alanlarının çoğalması gerekiyor. Kadınların işsizliklerine son vereceğiz. Kadınlara yönelik sosyal destek paketlerini hani cinsiyet eşitliğine göre düzenleyeceğiz. Mevsimlik tarım işçisi kadınların güvenli çalışmasını sağlayacağız. Kadınların barınma sorunlarını çözeceğiz.” diyerek kadın politikalarını sıralayan Kalır, her kentte kadın bakanlığının temsiliyetini sağlayacaklarını söylüyor.
1. Bölge 3. Sıra Adayı Sümbül Orhan da temel sorunlardan biri olarak kreş hakkını hatırlatıyor. Kreşlerin yaygınlaşması gerektiğini belirterek, kadınların bir nebze yükünün azaltılacağı ve iş yaşamını sürdürebileceklerini belirtiyor. Böylelikle kadınların gerici politikalarla AKP ve ittifakları tarafından eve kapatılmayacağını ifade ederek, “Bu 22 yıllık iktidarda kadın kıyımları, kadın katliamları, tacizler ve tecavüzlerdeki artışla özgür hareket edemiyoruz. Gecenin belli bir saatinden sonra dışarı çıkmakta tedirginlik hissediyoruz. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz.” diyen Orhan bu seçimin kadınlar için aynı zamanda bir yaşam hakkı seçimi de olduğunu belirtiyor. İstanbul Sözleşmesi’nden iktidarın çekilerek, kadınların kazanımlarını elinden aldığını belirten Orhan, kadınların gücünün fark edilebilmesi için kadın mücadelesini Yeşil Sol Parti olarak yükselteceklerini vurguluyor.
Ekolojik – kadın temelli yaklaşım
Bursa 2. Bölge 2. Sıra Adayı Ayten Avdan da “21 yıllık AKP – MHP iktidarının başta Bursa olmak üzere Türkiye’nin tamamında inşaat maden ve enerji şirketlerinin çıkarları doğrultusunda doğa talanına son verecek yepyeni projelerimizle 15 Mayıs sabahından başlamak kaydıyla Bursamızı tekrar eski günlerine yeşil Bursa’ya doğayla barışık bir Bursa’ya çevreci bir toplumsal yapıya büründürmek için var gücümüzle çalışacağız.” diyerek ekolojik ve kadın temelli bir yaklaşımla çalışacaklarını dile getiriyor.
Nur Derya