Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, kadın cinayetlerinin yüzde 8’inin koruma kararı olmasına rağmen işlendiği söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, kadın cinayetlerinin yüzde 8’inin koruma kararı altında işlendiği belirterek, “Koruma kararı altındayken yüzde 8’in bile, 100 kişiden 8’inin hayatını kaybetmemesi gerekiyor. Bu kadar net. Koruma kararı alınmış, devletin gerekli mekanizmayı oluşturması lazım” dedi.
Derya Yanık, bugün basın mensupları ile bir araya geldi.
Bakan Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni uygulamalara değinerek, “Mağdur odaklı bakış çok önemli; korunması, can güvenliğinin sağlanması, hukuki anlamda desteklenmesi çok önemli. Mağdur odaklı çalışmalar aralıksız devam edecek. Buna fail odaklı bakış açısı ekledik; faili şiddet uygulamaya götüren sürecin engellenmesi. Eğer psikiyatrik bir problemi varsa, -sağlık tedbirleri biliyorsunuz 6284 sayılı Kanun’a da eklendi- sağlık tedbiri alınarak uygulanması ve bir rehabilitasyon ihtiyacı varsa rehabilitasyonun sağlanması. Faili şiddete götüren sebeplerinin ortadan kaldırılması için failin rehabilite edilmesi” dedi.
Kameralara kapalı olarak basının sorularını yanıtlayan Yanık, koruma kararlarının kadın cinayetlerinde kışkırtıcı etkisi olmadığını dile getirerek, kadın cinayetlerinin yüzde 8’inin koruma kararı altında yaşandığını açıkladı.
Yanık, şöyle konuştu:
Kadınlar koruma kararına rağmen öldürülüyor
“Kadın cinayetlerine baktığımızda, öldürülenlerin yüzde 8’e yakını ancak koruma kararı aldı. Yüzde 92’sinin böyle bir başvurusu yok. Tedbir kararlarının kışkırtıcı etkisi olduğunu söylemek, veriler anlamında doğru değil, mücadelenin sıhhati açısından gerçekçi değil. Koruma kararı altındayken yüzde 8’in bile, 100 kişiden 8’inin hayatını kaybetmemesi gerekiyor. Bu kadar net. Koruma kararı alınmış, devletin gerekli mekanizmayı oluşturması lazım. Nerelerde eksiklik var? Eksiklik şu, açık yüreklilikle de söyleyeceğim; koruma kararını ihlal eden failin engellenmesi mekanizmasını güçlendirmemiz gerekiyor. Yani fail koruma kararını ihlal ettiğinde tazyik hapsi vardır, şikayet ettiğinizde. Ama o arada geçecek sürede mağdurun korunması mekanizmasını güçlendirmemiz gerekiyor.”
Bakan Yanık, elektronik kelepçe uygulamasıyla ilgili de “Elektronik kelepçe ile alakalı, 1 Kasım 2022 itibariyle 687 vaka aktif olarak takip ediliyor. Bin 992 vakanın da süresi bitmiş. 2 bin 679 vakanın takibi yapılmış” diye konuştu.
Yanık’ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:
2022’nin ilk 10 ayında 225 kadın cinayeti
“2019’da toplam 337 kadın cinayeti olmuş. Kadın cinayeti tasnifini de açmak isterim, bazen farklı sayılar üzerinden de konuşulabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve jandarma kolluk güçleri olarak ayrı ayrı, mağduru bir kadın olan eylemleri 6284 sayılı Kanun’un tasnif ettiği gibi biçimde cinsiyet temelli suç olup olmadığını tasnif edip, buna göre kadına yönelik cinayet olup olmadığını değerlendiriyorlar. Bu anlamda yapılan tasnif ölçüsünde baktığımızda, 2019 yılında 337 kadın cinayeti vuku bulmuş; 2020’de 268, 2021’de 309 kadın cinayeti, 2021’in ilk 10 ayında 242 ve 2022’nin ilk 10 ayında 225. 2022’de yüzde 7 bir azalış var.
Bakan Yanık: “AKP’li belediyeler de dahil kadın konuk evi açmayı sevmiyorlar”
Kadın konukevleri konusuyla alakalı şöyle söyleyeyim; Belediyeler Kanunu’nda biliyorsunuz, 50 binin üzerinden başlamak üzere belediyelere nüfusu oranına göre kadın konuevi açma zorunluluğu vardır. Ama maalesef bizim belediyelerimiz, -hepsi için söylüyorum- maalesef AK Partili belediyeler de dahil olmak üzere kadın konukevi açmayı çok sevmez belediyeler.
Haber Merkezi