TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Mudanya’da yanan ormanlık alanın imara açılarak yeni rant bölgeleri yaratılması konusunda kamuoyunda ciddi kuşkular olduğunu bildirerek, buna izin vermemek için gereken mücadelenin verileceğini bildirdi. Gelişmelerin yakın takipçisi olacaklarını belirten TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar, bölgenin yeniden ağaçlandırılması için çalışmalara destek vereceklerini ifade etti.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Mudanya’da 29 Ağustos Cumartesi günü başlayan ve 20 saat sonra kontrol altına alınarak söndürülebilen yangınla ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. BAOB’ta düzenlenen basın toplantısında raporu okuyan TMMOB İKK Sekreteri Remzi Çınar, “Bursa’nın adeta ciğerleri olan fıstık çamları ve diğer ağaçların saatlerce yanması yüreğimizi de yaktı” dedi.
Orman Bölge Müdürlüğünün verilerine göre Aksungur, Nilüfer, Göynüklü ve Çağrışan mahalleleri sınırlarında kalan 170 hektarlık alanın yangından zarar gördüğünü belirten Çınar, yangının çıkışıyla ilgili bazı kuşkular olduğunu, yapılacak tesbitler sonunda bunun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğinin altını çizdi. Yangın bölgesinde bazı yerleşim yerlerinin olması nedeniyle daha büyük bir felaketin önlendiğini ifade eden Çınar, söz konusu alanın imara veya yerleşime açılması ile ilgili olarak kamuoyunda ciddi endişeler olduğuna dikkat çekti.
‘Anayasa yanan yerleri koruyor’
Bu konuda, Anayasanın 169. Maddesindeki; “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz” hükmünü hatırlatan Remzi Çınar, “Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması Anayasa ve Orman Kanunu’na göre mümkün değildir” dedi.
Orman Bölge Müdürlüğüne konu ile ilgili yaptıkları ziyarette, kamuoyuna yansıyan kuşkuları dile getirdiklerini kaydeden Çınar, Orman Bölge Müdürünün de yasa gereği sahanın ağaçlandırılması için çalışmalara derhal başlanacağı konusunda kararlı bir tutum sergilediğini hatırlattı.
Kamuoyu hassasiyeti devam ettiği sürece yanan alanların ranta kurban edilmesine izin verilmeyeceğinin altını çizen Çınar, yangın çıktığında ‘Alo 177’nin kullanılması, acil ve gece müdahaleleri konularında bazı önlem ve eğitim çalışmalarına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Orman alanlarının korunması ve yangınlar konusunda devlete büyük görevler düştüğünü vurgulayan Çınar, vatandaşların da orman alanlarının korunnması konusunda duyarlı olmaları gerektiğini dile getirdi.
‘Her türlü mücadeleyi vereceğiz’
Çınar, şöyle devam etti:
“Ormanların korunması ve geliştirilmesi konusunda bir an önce önlem alınması, eksiklerin giderilerek var olan önlemlerin geliştirilmesi hayati önemdedir.
Yangınla ilgili olarak, yasaların koruyucu hükümlerine rağmen, orman alanlarının çeşitli amaçlarla tahsis edilmesi tecrübelerimizden hareketle, yangının çıkış nedeni ve yangın alanının daha sonra imara ya da yerleşime açılması konusunda kamuoyunda oluşan kaygıları bizler de paylaşıyoruz.
Bu nedenle, Bursa Valiliği başta olmak üzere ilgili kurumların öncelikle yangının çıkış nedenini tespit ederek kamuoyu ile paylaşmasını ve yine söz konusu alanın hiç bir suretle başka amaçla değerlendirilmeyeceğine ve orman vasfının korunacağına dair kamuoyunu rahatlatacak şekilde bir açıklama yapmasını bekliyoruz.
Bizler TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak, yanan orman alanının yeniden aslına uygun olarak ağaçlandırılması ve ormanın oluşması için konunun takipçisi olacağımızı, rantsal ve betonsal yaklaşımlara karşı hukuksal mücadele dahil olmak üzere her türlü mücadeleyi vereceğimizi kamuoyu bilgisine sunuyoruz.
Unutmamak gerekir ki; Ormanlar bize kullanmamız gereken bir miras değil, geleceğe bırakmamız gereken emanetlerdir. Dolayısı ile ormanı yakmak, başka amaçlarla kullanmak emanete ihanettir, cinayettir. Sorumluları mutlaka cezalandırılmalıdır.”