Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi nedeniyle en büyük para birimi olan 200 TL’nin alım gücü giderek düşüyor. 200 TL’lik banknotun alım gücünün düşmesinden kaynaklı 500 TL’lik banknotların piyasaya sürüleceği gündemde.
Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybetmesinden kaynaklı en büyük para birimi olan 200 TL’lik banknotların yerine 500 TL, en büyük madeni para olan 1 Lira yerine 5 Lira’nın madeni para olacağı iddia edildi.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni paraların basımı için hazırlıkların yapıldığını önü sürdü.
İleride 1000 TL’lik kupürler ihtiyaç haline gelebilir
Babuşcu’nun Twitter’da yaptığı paylaşımla ilgili BursaMuhalif’e değerlendirmede bulunan ekonomist Mustafa Sönmez, “Enflasyonist ortamlarda yaşadığımız bir şey. Giderek eldeki paraların karşılığı anlamsızlaştıkça daha büyük kupürlere ihtiyaç duyulur. Önce 100 TL basıldı, daha sonra 200 TL basıldı. Şimdi 200 TL de büyük para olmaktan çıktı. Dolayısıyla 500’lük kupürlere yöneliniyor. Bu tamamen enflasyonla ilgili bir şeydir. Türk Lirası değer kaybettikçe mevcut kupürler anlamsızlaşmaya ve yetersizleşmeye başlar. Şu anda en büyük para 200 Lira olduğu için yeterli gelmiyor. Dolayısıyla enflasyon hızlandığı için yüksek kupürlere ihtiyaç duyulur. Belki ileride 1.000 TL’lik kupürler ihtiyaç haline gelir. Ülkelerin paralarının kupürlerinin artmasının nedeni paralarının değer kaybetmesiyle ilgilidir. Enflasyon yükseldikçe Türk Lirası da anlamını yitirdikçe bunu artık yeni kupürlerle ifade etmeye çalışırlar.” dedi.
Sibel Kahraman