Yurdun dört yanından binlerce kişi Bursa’ya geldi
Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce staj ve çıraklık mağduru Bursa’da buluştu. Şehreküstü Meydanı’nda yapılan eylemde, geçmiş yıllarda meslek lisesi, üniversite ve çıraklık okullarında eğitim alan öğrencilerin yaptıkları zorunlu stajlarda uzun vadeli sigorta kollarına dahil primlerin değil, meslek hastalığı ve iş kazasına yönelik sigorta primlerinin yatmasıyla ortaya çıkan mağduriyeti kamuoyu ile paylaştı, taleplerini bildirdi.

İzmir, Denizli, Eskişehir, Balıkesir, Muş ve daha birçok ilden gelen yurttaşların katılımıyla düzenlenen eyleme Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Genel Başkanı Murat Salman’ın yanı sıra CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, İYİ Parti ve Saadet Partisi Bursa teşkilatlarından temsilciler de destek verdi.
Alanda bir konuşma yapan Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Genel Başkanı Murat Salman, çocuk yaşta staj ve çıraklık adı altında ve sigortalı oldukları vaadiyle çalıştırılan milyonlarca yurttaşın mağdur edildiğini ifade ederek, kitlesel mücadelenin sürdürüleceğini söyledi.

“Biz ne kursiyer ne bursiyerdik, çocuk işçilerdik”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin‘in konuyla ilgili yorumunu eleştiren Salman, şöyle konuştu:
“Hepimiz elimizden geldiği, gücümüzün yettiği kadar bu meydanları inleteceğiz. Bakan bey ile görüştük, durumu izah ettik. 3308 sayılı kanun 1986’da yürülüğe giren ve hala günümüz şartlarında da devam eden bir mağduriyet. Bizler o dönemde kısa vadeli mi uzun vadeli mi kollarda olduğumuzu bilmediğimiz için şimdi diyoruz ki gelin kaynak yaratalım, gelin borçlanalım, hesaplayın, ödeyelim. Ama sayın bakanımız bize kursiyer dedi, bursiyer dedi, onlar öğrencidir dedi. Hayır, sayın bakanım, biz ne öğrenci ne bursiyer ne kursiyer olduk. İş sözleşmesine dayanan birer işçiydik. Bunun için de biz hakkımız olanı, emeğimizin karşılığını istiyoruz.”
CHP Bursa Milletvekili Kayışoğlu: Size stajyer diyorlardı, şimdi ‘kursiyer, bursiyer’ diyorlar
Eyleme katılarak staj ve çıraklık mağdurlarına Cumhuriyet Halk Partisi’nin desteğini bildiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise iktidarın konuyla ilgili verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi:
“Sizler daha çocuk yaşta, birçok yaşıtınız sokaklarda oyun oynarken, siz haftanın iki günü okula gidip, hayatınızın o güzel günlerini çalışarak geçirdiniz. Kendinizi sigortalı biliyordunuz, sorduğunuzda size sigortalı olduğunuzu söylüyorlardı. Şimdi ne diyorlar, siz stajyerdiniz, çıraktınız, ‘kursiyer, bursiyer’diniz diyorlar. Daha önce de siyasiler sizlere ‘stajyerler, çıraklar mağdurdur, bu sorunu çözeceğiz’ diyerek söz verdiyseler bu sözün yerine getirilmesi gerekir, nokta.”
CHP Bursa Milletvekili Aydın: Staj ve çıraklık mağdurları hakkını alana kadar Meclis’te mücadele edeceğiz
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da alanda bir konuşma yaptı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda görüşülecek olan EYT yasası kapsamında, milyonlarca yurttaşın staj ve çıraklık mağduriyetinin gündeme getirileceğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin staj ve çırak mağdurları ile birlikte mücadele edeceğini vurgulayan Aydın, “Önümüzde en geç 5 ay sonra bir seçim var. Seçim sürecine girince de düne kadar yapmayız dediklerini iktidar bir bir yapıyor. Biz de staj ve çıraklık mağdurları hakkını alana kadar konunun Meclis’te yasalaşması için mücadele edeceğiz. Bu ay sonu muhtemelen EYT (emelkilikte yaşa takılanlar) meclise gelecek. Yani önümüzde 2-3 hafta gibi bir süreç var. Biliyorsunuz, komisyonda bir cümleyle staj mağdurları da kanuna eklenebilir. Komisyondan geçti, yine Genel Kurul sürecinde bir ilaveyle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Biz sayın genel başkanımız ve milletvekillerimizle bunun mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.
Eylemde Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği tarafından bir basın açıklaması da yapıldı.
Açıklamada, yaşanan mağduriyet süreci şöyle anlatıldı:
“İnsanlara sigorta numarası ve kartı verilmiş ‘yaşıtlarınıza göre avantajlısınız, daha erken emekli olacaksınız’ tarzı telkinlerde bulunulmuştur. Genç yaşta çalışan, ev geçindiren meslek sahibi olarak ülke ekonomisine katkı sağlayan insanlar aktif olarak çalışıp, mesleki eğitim alırken bu sırada kendilerine meslek hastalıkları ve iş kazasına karşın bir sigorta yapılıyor. Staj sigortası adı verilen bu uygulamaya göre siz aktif halde çalıştığınız halde sigortanız eksik yatıyor. Bu sigorta uzun vadeli sigorta kollarını kapsamıyor. 15-16 yaşında insanlardan bu farkı ayırt etmeleri bekleniyor. Örneğin tamirhanede çalışan bir çırağı düşünelim. Haftanın 5 günü sabahtan dükkan açıyor, araba altına yatıyor, eli kesiliyor, yaralanıyor, uzun lafın kısası o iş yerinin bir elemanı olarak çalışıyor. Çırağımız haftalık ücretini alıyor, evinin ihtiyacını karşılıyor, ekonomiye, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Peki 30 yaşında bir işçiyle bu çırağın arasında iş açısından ne fark var, neden birinin çalışması emekliliğe başlangıç saylırken, diğeri bu haktan mahrum edilir? Meslek lisesi son sınıfta haftanın 5 günü sanayide çalışan, zorunlu staj yapan bir eleman o iş yerinde üretmiyor mu? O iş yerinin bir parçası değil mi? Bu insanlar çoğu zaman bu iş yerlerinden bugüne kadar bir maaş da alamadılar, üzerine bir de stajları uzun vadeli sigorta başlangıcı sayılmıyor.”
“Bütçeye hiçbir yük oluşturmadan sorunun çözülmesi mümkündür”
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren hak kaybına yönelik talepler ise şöyle açıklandı:
“Meslek liselerinde, çıraklık okullarında ve üniversitelerde yaptığımız aktif çalışmalarımızın, stajımızın borçlandırılarak uzun vadeli sigortaya başlangıç sayılmasını talep ediyoruz. Üzerimize düşen neyse yapalım. Makul miktarda bir borçlanmayla hem bütçemiz kazanır hem bizlerin
mağduriyeti son bulur. Bu hak sadece 1999 ve öncesine verilecek olsa 200 binin civarında bir mağdura hitap eder. Geçmişten günümüze kadar olan tüm süreci kapsayacak olsa yaklaşık 1,5 milyon mağdurun sıkıntısını çözer.
Mevcut durumda birçok yatırım için kaynak aranmakta, bu sorun bütçeye en az zararla çözülmeye çalışılmaktadır. Buyurun size en güzel kaynak, staj sürelerimizi borçlanalım bütçeye hiçbir yükümüz olmasın, staj başlangıcımız uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılsın. Her mağdurun staj süreleri borçlandığında devletin kasasına hatırı sayılır bir kaynak gireceği aşikar. Altını çizerek belirtiyoruz. Staj borçlanmasıyla, bu sorun bütçeye hiçbir yük getirmeden ve hatta fazladan kaynak yaratılarak çok rahat çözülür.”
Haber Merkezi