4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü nedeniyle Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, sahipsiz hayvanlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Baysal, Bursa’da 200 binden fazla sahipsiz hayvan olduğunu belirtti.
Sokakta yaşayan hayvan popülasyonunun giderek arttığını belirten Baysal, bu durumun hem hayvan sağlığı ve refahına hem halk sağlığına zarar verecek sonuçlar oluşturduğuna işaret etti.
‘Hayvana sahip çıkacak kanunların uygulanmasını bekliyoruz”
Dünyanın tüm canlılara yeteceğini belirten Melike Baysal, “Sokak hayvanı diye bir şey olmadığını, sokakların kedi köpek doğurmadığını dile getiriyoruz her seferinde; sokakta yaşamak zorunda kalan/bırakılan insanlara üzüldüğümüz gibi üzülmemiz gerekir sokaktaki hayvanlara. Aç, susuz, soğukta üşüyerek, sıcakta nefes bile alamayacak hale gelerek, trafik kazası, hastalıkla boğuşarak, taciz/tecavüz/şiddete maruz kalarak yaşamak zorunda kalan canlılar bunlar. Bu nedenle, devletin insana sahip çıkacak kanunları yapıp uyguladığı gibi hayvana sahip çıkacak kanunları da daha etkin bir hale getirmesini ve uygulamasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Sokakta yaşayan hayvan popülasyonu artmakta
Sahipsiz hayvanların sağlığının korunması 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile belediyelere verildiğini aktaran Baysal, “Şu anda Veteriner İşleri Müdürlüğü kurmayarak, kısırlaştırma ve rehabilitasyon görevini yerine getirmeyen, dolayısıyla kanuna muhalefet eden binlerce belediye var. Büyükşehir dahil 18 belediyesi olan Bursa’da da sadece dört belediye bu görevini yerine getirmektedir, onun dışında bazı belediyeler de geçici bakımevleri ile kısırlaştırma yapmaktadır. Bu nedenle sokakta yaşayan hayvan popülasyonu da giderek artmakta, hem hayvan sağlığı ve refahına, hem halk sağlığına zarar verecek sonuçlar oluşmaktadır.” ifadesini kullandı.
200 bin sahipsiz hayvana 30 veteriner hekim bakmakta
Veteriner hekimler olarak hayvan sağlığının ve refahının yanında olduklarının altını çizen Baysal, şu anda Bursa’da 200 binin üstünde sahipsiz hayvan olduğunu aktardı.
200 binin üstündeki sahipsiz hayvanın sağlıklı kalmasını, kısırlaştırılmasını sağlaması beklenen belediye veteriner hekim sayısının ise 30 civarında olduğunu ifade Baysal, “Belediyelerde yönetici olan ya da halk sağlığı birimlerinde çalışan veteriner hekimler sayıya dahil değildir, bu şekilde de sayı 60 civarı olmaktadır zaten ki bu da belediyelerin veteriner halk sağlığı alanındaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi için yeterli değildir. Toplum olarak, belediyeleri görevlerini yapmaya, devleti hayvanlara sahip çıkmaya çağırmalı, görevlerini hatırlatmalıyız.” dedi.
Haber Merkezi