Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından muhasebe ücretlerindeki yüzde 85 artışın açıklanmasının ardından Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın da aralarında olduğu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odalarından 81 ilde eş zamanlı ortak basın açıklaması yapıldı.
TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaya, oda kurul üyeleri ve meslek mensuplarının da katılımlarıyla Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) hizmet binasında gerçekleşen basın açıklamasında BSMMMO Başkanı Hüseyin Halil, ortak basın açıklamasını okuyarak mali müşavirlerin zor durumda olduğunu, ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kaldığını ve bu durumu protesto ettiklerini ifade etti.
“Ücret tarifesinde yapılan yüzde 85’lik artış oranı yüzde 122 olmalıdır”
Ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan muhasebe ücretlerindeki yüzde 85 artış, kayıpları dahi telafi etmiyor. 2023 yılı serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesinin 2022 yılı için yayınlanan asgari ücret tarifesindeki tutarların en az yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında artırılarak uygulanması gerekmektedir.”
“Mali müşavirlerin gelirleri, giderlerini karşılayamaz hale geldi”
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu tarafından yapılan açıklamada ise artan maliyetler dolayısıyla hizmet kalitesinin tehdit altında olduğu şöyle aktarıldı;
“Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon mali müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan mali müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan mali müşavirler aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesi.
Mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin verdikleri hizmet karşılığında elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletme hem kamu için hayati önemde görev üstlenen mali müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.”
Mali müşavirlik ücret tarifesindeki tutarların maliyet artışları karşısında eridiğinin ifade edildiği açıklamada, ücretlerin en az yeniden değerleme oranı olan yüzde 122 oranında artırılması talep edildi.

“Umuyoruz ki bakanlık gerekeni yapar ve diğer hak arama eylemlerine girişmek zorunda kalmayız”
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Hüseyin Halil, basın açıklamasının ardından “Ne kadar güçlü olursak vereceğimiz mesaj da o kadar güçlü olacaktır. Umuyoruz ki bakanlık bu konuda gerekeni yapar. Bizler de diğer hak arama eylemlerine girişmek zorunda kalmayız” dedi.
Haber Merkezi