Kış ayları yaklaşırken, yaygın bir hastalık olan gribin daha hafif atlatılması için tavsiye edilen grip aşısına, Covid-19 salgını nedeniyle yoğun talep olduğu gözleniyor. Ancak aşılarını olabilmek için aile hekimine reçete yazdırmaya giden yurttaşlar, riskli gruplara uygulanan ücretsiz aşı haklarının henüz sisteme tanımlanmadığı cevabını almakta.
Yaklaşık 2 yıldır Türkiye ve dünyada grip enfeksiyonları çok fazla görülmezken bu yıl okullarda yüz yüze eğitimin başlaması ve tedbirlerin azaltılmasıyla grip vakalarında uzmanlar ciddi bir artış beklediklerini sıkça dile getirdiler. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerin ve kronik hastalığı bulunan kişilerin grip aşısı olmaları konusunda uzmanların uyarıları bulunmakta.
Sosyal Güvenlik Kurumu yılda bir defaya mahsus 65 yaş ve üzerindeki kişilerde ve bazı kronik hastalık taşıyanlar; astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı olanlar, kronik renaldisfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olanlar veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar, 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların eylül-şubat dönemi içerisindeki grip aşılarını karşılayacağını duyurmuştu.
Ancak aşılarını olabilmek için aile hekimine reçete yazdırmaya giden yurttaşlar, riskli gruplara uygulanan ücretsiz aşı haklarının henüz sisteme tanımlanmadığı cevabını almakta.
Bursa’da yaşayan KOAH, diyabet ve kalp hastası Doğan Bulut iki senedir kendisine ve kendisi gibi kronik hastalıkları bulunan yakınlarına ücretsiz grip aşısının sisteme tanımlanmadığını söyledi.
Riskli hastalar grubuna hala aşı tanımlı değil
Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanmış influenza açısından risk yaratan kronik hastalar grubunda olduğunu ancak ücretsiz grip aşısına henüz ulaşamadığını belirten Bulut, “İnfluenza açısından risk yaratan kronik hastalıklardan diyabet, KOAH, kalp hastalıklarından tedavi görüyorum. Hastalıklarım sisteme tanımlı ve rapor ile düzenli ilaç kullanıyorum. Kış aylarına girdiğimiz için aile hekimime gittim ücretsiz grip aşım tanımlanmış mı sisteme diye ancak hala tanımlanmamıştı. Pandeminin yoğun olarak yaşandığı geçtiğimiz senede aynısı olmuştu. Bir türlü ücretsiz grip aşısı sisteme tanımlanmamıştı. Daha sonra zatürre aşısı yapmışlardı. Kronik hastalıklarım olduğu için bir an önce grip aşımı yaptırmak istiyorum. Grip mevsimine giriyoruz, kendim çalışmasam da çocuklarım çalışıyor, temasımız oluyor. Toplu taşıma kullanıyoruz, markete, pazara gidiyoruz. İster istemez bir temas içindeyiz. Gribe yakalanmadan aşının kronik hastalara ücretsiz şekilde tanımlanmasını istiyorum. Ücretli olmak istersen aşısının eczanelerdeki ücreti ise 85,12 TL” dedi.
Hastalar aşı olamadan aile sağlığı merkezlerinden ayrılıyor
Grip mevsimine gelindiğine dikkat çeken Bursa Tabip Odası ise “Sağlık Bakanlığının grip aşısı için belirlediği risk grubundaki 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlar grip aşılarını reçete ettirmek için Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruyor. Ancak aşıya ulaşabilen kişi sayısı çok az, pek çoğu aşı olamadan ASM’den ayrılıyor. Sebebiyse Sağlık Bakanlığı’nın geçen sene olduğu gibi bu sene de aşı planlamasını farklı kriterlere göre yapması. Aşıya şu anda sadece ‘çok yüksek risk grubunda‘ olanlar ulaşabiliyor” dedi.
Çok yüksek risk grubunu hangi hastaların oluşturduğu bilinmiyor
Sağlık Bakanlığı‘nın belirlediği ‘çok yüksek risk grubunu’ hangi hastaların oluşturduğunun ise bilinmediğini vurgulayan Tabip Odası, “Grip aşısı olmak için bekleyen ‘risk grubundaki’ vatandaşlara ne zaman aşı sırası geleceği ve bakanlığın elindeki aşıların risk grubundakilerinin ne kadarını aşılamaya yeteceği de diğer bilinmeyenler. Şu anda hangi kriterlerle grip aşısı ödendiğini bilmiyor. Sağlık Bakanlığı ‘çok yüksek risk grubu’ belirleme kriterlerini hangi bilimsel verilerle oluşturduğunu kamuoyuyla paylaşmalıdır. Grip aşısı olmak için bekleyen milyonlarca insan ne zaman kendilerine aşı sırası geleceğini bilmelidir. Pandeminin yoğunluğunun arttığı şu günlerde vatandaşların birkaç gün arayla ASM’lere aşı kontrolü yaptırmak için gelerek hastalık riski almaları engellenmeli ve özveriyle çalışan sağlık personelinin iş yükü arttırılmamalı” çağrısında bulundu.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi