MESS kapsamında yer alan Bursa’daki Renault’da çalışan işçiler her geçen gün ücretlerinin eridiğini, Türk Metal’in MESS’e sunduğu taslağın hükmünü yitirdiğini ifade ediyor.
Bir yandan da vergi yüküne dikkat çeken işçiler, Metal Fırtına’yı hatırlatarak, “En ağır iş kolunda aldığımız ücret tatmin etmezse şimdiki fısıltılar değişir ses yükselir” diyor.
10 yılı aşkın zamandır Renault fabrikasında çalışan bir işçi, Türk Metal’in artık taslağın yenilenmesi taleplerine kulak vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek “Aylardır zaten eksik maaşla çalışıyoruz, tedarik sorununun tamamını bize yansıtıyorlar. Liranın çarşıda pazarda bir hükmü kalmadı. Enflasyon uçuyor. Aldığımız para değer olarak yüzde 50 eridi. Yüzde 50’nin aşağısı işçilerin kaybı olur. Türk Metal bunu duyuyor ama ses yok” diye konuştu.
Tek sorunun Türk Metal’de olmadığını belirten Renault İşçisi, “Geçtiğimiz sözleşmelerde işçiler ile sendika arasında tartışmalar olurdu. Bu dönem herkeste bir fısıltı var. İnsanlar işsizlik korkusundan endişeli. Sesler daha kısık, bir araya gelmekte geçmiş süreçte yaşanan olayların güvensizliği var” dedi.
“Fısıltılar değişir ses yükselir”
Türk Metal’in örgütlü işyerleri arasında kendi adaylarını seçen tek fabrika olduklarını belirten ve Metal Fırtına günlerini hatırlatan işçi, “İnsanların bir tahammül sınırı var. Bugün içimizden 2015’teki gibi bir güç çıkacağını sanmıyorum ama sözleşme hükmünü yitiriyor. En ağır iş kolunda aldığımız ücret tatmin etmezse insanlar babasını bile tanımaz. Fısıltılar değişir ses yükselir. Bunu da yapmalıyız” diye konuştu.
Yaşanan sürecin işçilerin ekonomik durumları üzerindeki etkisini vurgulayan Renault işçisi, “Dışarıda ikinci iş yapan taksiye çıkan, zeytin, zeytinyağı satanların sayısı artıyor. Öncesi için değil ama bahsettiğimiz öfkenin en sivri yerinde hükümet ve icraatları duruyor” ifadelerini kullandı.
“Vergi meselesi herkesin sıkıntısı”
15 yılı aşkın bir zamandır Renault fabrikasında çalışan işçi ise arkadaşının bıraktığı yerden devam ederek “Tek sıkıntı sözleşme değil, yaşadığımız hayatın yarısı vergiyle geçiyor. Hükümet sağ olsun işçiyi yağlık zeytin gibi eziyor” dedi.
Vergi yükünün işçiler içerisindeki tartışmanın ana başlıklarından biri olduğunu söyleyen Renault işçisi “Önceden vergi tartışması olduğunda helal olsun devletime diyerek hükümeti savunurlardı. Şimdi sessizce kenardan dinliyorlar. Vergi meselesi herkesin sıkıntısı, milyar dolarlık patronun vergisi silinir, asgari ücretle çalışan Hasan’dan vergi mi alınır?” dedi.
Sözleşmenin yenilenmesi talebini vurgulayan Renault işçisi, vergi diliminin de tartışılması gerektiğini ifade ederek “Hükümet bu işi çözmüyor. O zaman sendika bunu baş gündem yapacak. Taslak yenilense ne olacak, ben beşinci ayda değil dördüncü ayda dilime girip aldığım parayı vergiye verdikten sonra. Bu işi sendikacılar gündemine almalı” diye konuştu.
Kaynak:Evrensel/Eren Öner