Depremlerle büyük bir yıkım yaşayan Türkiye’de yurttaşlar kendilerini depreme ve olası afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeye çalışıyor. İlk yardım ve arama kurtarma çalışmalarına yönelik eğitim talebinde artış yaşanırken, toplumsal eğitimde önemli bir yer tutan Halk Eğitim Merkezleri eğitim için yurttaşlardan ücret talep ediyor.
Maraş merkezli depremler, on şehirde büyük bir yıkım yarattı. Etkisi tüm ülkede hissedilen deprem 13 milyondan fazla yurttaşı etkiledi, binlerce binayı enkaza dönüştürdü. Yaşanan depremler sonrasında bölgeye giden yardım ekibi sayısının yetersizliği, arama kurtarma çalışmalarının hızlıca başlayamaması ölümleri katlanarak artırdı. Uzmanların İstanbul, Bursa gibi büyükşehirler için yaptıkları deprem uyarıları da yurttaşları kendi önlemlerini almak için arama kurtarma ve ilk yardım eğitimlerine yöneltti.
Özel kurslar ya da MEB
İlk yardım eğitimi almak isteyen yurttaşlar için önlerine iki seçenek çıkıyor: Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı özel kurslar veya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri.
Özel kursların ücretleri şehre ve kuruma göre değişiklik gösterirken, Halk Eğitim Merkezleri yaygın eğitimin yürütücüsü olarak ücretsiz, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bu kursları açmakla yükümlü kılınmış durumda.
Deprem sonrasında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yer alan Halk Eğitim Merkezleri’nden bazılarında da ilk yardım eğitimi kursu açılmaya başlandı. Ancak Bursa’daki bazı Halk Eğitim Merkezleri Müdürlükleri, ilk yardım eğitimi kursuna başvuran yurttaşlardan eğitim ücreti istedi.
Yıldırım Halk Eğitim Merkezi’nin “İlk Yardım Kursu Kayıtlarımız Başlamıştır” şeklinde duyurduğu 28 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında gerçekleştireceği kursa kayıt yaptırmak isteyen bir yurttaş, kendisinden 150 TL istendiğini belirtti.
İlçeye göre değişen ücret
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Halk Eğitim Merkezleri’nden bazılarında açılmaya başlanan ilk yardım eğitimi için yaptığımız telefon görüşmelerinde kayıt için nüfus cüzdanı ve ilçelere göre 150 – 200 lira arasında değişen bir ücret talep edildi.
Osmangazi ve Nilüfer Halk Eğitim Merkezleri’nde 200 lira, Yıldırım’da 150 lira olarak belirtilirken, Mudanya Halk Eğitim Merkezi’nde ise henüz bir kursun açılmadığı, gelecek talebe göre şekilleneceği ve ücretin 100 – 150 lira arasında değişebileceği belirtildi. Yenişehir ve İnegöl Halk Eğitim Merkezleri ile yapılan görüşmelerde ise kurs için ücret talep edilmediği söylendi.
Konuya dair Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Kursiyerlere dışarıdan kurs açılsa dahi ücretsiz olması gerekli. Halk Eğitim Merkezleri yaygın eğitimin sürdürüldüğü yerler ve kamu yararına bir iş yapıyorlar. Ücretli olması diye bir durum söz konusu olamaz, aksi takdirde zaten yurttaşlar özel kurslara bir ücret ödemiş oluyor. Belki daha yüksek bir meblağ çıkıyor karşılarına özel kurslarda ama yine de kesinlikle bu merkezlerin ücret talep etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Kamu yararı buralarda esastır.” dedi.
Muhalif Özel