Dövize bağlı TL’nin değer kaybetmesi, ormancılık sektörünün hammadde kaynağındaki arayışı iç pazara yöneltti. 2018 yılı sonrası başlayan ucuz hammadde arayışında Türkiye ormanlarında dikkat çeken artış gözleniyor. 21 Mart Ormanlar Günü nedeniyle basın açıklaması yayınlayan TOD, ormanlara ucuz hammadde kaynağı olarak bakılmasını eleştirdi.
Artan odun hammaddesi ihtiyacı ve döviz TL arasındaki makasın açılması hammadde tedarikçilerinin yurt içine yönelmesine yol açtı. 2018’e kadar büyük oranda ithalata dayalı olan odun hammaddesi, 2018 yılından sonra periyodik olarak yurt içinde artışa geçti.
Milli parklar, korunması gereken alanlar ve yangın bölgelerinde ormanlık alanlar hızla ihale ediliyor. Toplanan ağaçlar birkaç şirket etrafında toplanıp, yurt dışına ihraç ediliyor. 21 Mart Ormanlar Günü için Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) konuya ilişkin basın açıklaması yayınladı. Dernek, uluslararası temaya uygun olarak ülkede son yıllarda aşırı artış gösteren odun üretimini gündem etmeye karar verdiğini duyurdu.
Seyrek orman sayısı artıyor
Türkiye’de 23,1 milyon hektarlık bir alan kaplayan ormanlardaki ağaç sayısı 1,7 milyar m3 hacime sahip. Ağaçların büyümesiyle Türkiye ormanlarında yıllık, 47,6 milyon m3 artış gerçekleştiğini kaydedilen açıklamada, “Ülkemizin odun hammaddesi ihtiyacı da artım olarak adlandırılan bu miktardan karşılanmaktadır. Fakat sadece son dört yıl içinde (2017-2021) 15,5 milyon m3’ten, 27,7 milyon m3’e çıkan endüstriyel odun üretiminde yüzde 78,7’lik bir artış yaşanmıştır. Yakacak odun miktarı da dâhil edildiğinde yıllık odun üretimi miktarı 31,9 milyon m3’e ulaşmış ve ormanlarımızdaki yıllık artımın yüzde 67’si kesilir hale gelmiştir. Üstelik bu üretimin de yüzde 82’si, ülkemiz ormanlarının tamamından değil yaklaşık 9,7 milyon hektarlık bir kısmı olan ekonomik fonksiyona sahip ormanlardan gerçekleştirilmektedir” denildi. Odun üretimindeki spesifik artışa dikkat çekilen açıklamada, boşluklu kapalı ormanların giderek arttığına ve üretim ormanlarının da üretme gücünün düşmesiyle bunun sonucunda ormanların bozulduğundan söz edildi.
Ormanlar ucuz hammadde arayışına kurban edildi
Hammadde arayışını artıran şirketlerin eleştiri konusu edildiği açıklamaya şöyle devam edildi: “Özellikle tomruk, ahşap ve odun esaslı levha sektörleri kapasitelerini, arz talep ilişkilerini ve ülke orman ekosistemine verilecek zararları gözetmeden hızla arttırmaktadır. Bunun nedeni; 2018 yılından sonra Türk lirasının döviz türleri karşısında değerini hızla yitirmeye başlaması ve odun hammaddesi ithalatına bağlı olarak plansız şekilde üretim kapasitesini arttırmakta olan, başta odun esaslı levha sektörü olmak üzere, orman ürünleri sanayisine ucuz hammadde sağlama isteğidir. Bu sektörlerin ucuza hammadde sağlaması ve kazancını arttırması için, ülke ormanları kurban edilmiştir.”
Karbon emisyon hedefinin sağlanmasında ormanın önemi
Ormanlara yalnızca ekonomik gözle bakılmaması gerektiğinden bahsedilen açıklamada, iklim değişikliğinde ormanların rolüne atıfta bulunuldu: “Günümüzde ormanlarımız, hem iklim değişikliğine bağlı olarak şiddetlenen aşırı hava olaylarının önlenmesi, hem de 2053 yılı için konulan net sıfır karbon emisyonu hedefinin sağlanması için artan bir öneme sahiptir. Kamu yararı ve ekonomik gerekçelerle ormanlarımızı ormancılık dışı uygulamalara açarak ve sürdürülebilir olmayan aşırı odun üretimi yaparak, ormanlarımızı ve geleceğimizi kaybettiğimizin bir an önce farkına varılmalıdır.”