Ormanlarda ormancılık dışı amaçlarla yararlanmayı sağlayan yasa düzenlemesine tepki gösteren Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, “Yeni çıkan orman yasası ile ormanların yok oluş süreci hızlanacak” dedi.
DOĞADER Başkanı Sedat Güler, ormanların yok oluş sürecini hızlandıracak yasayı BursaMuhalif’e değerlendirdi.
Resmi gazetede yayımlanan orman yasası ile beraber ormanlarımızın yok oluş süreci önümüzdeki dönemde hızlanacak diyen DOĞADER Başkanı Sedat Güler, “Ormanlık alanlarımıza eğitim tesisleri, dinlenme tesisleri, ibadethaneleri, spor kompleksleri, enerji araştırma izinleri, enerji nakil hatları izinleri, gibi izinlerin artık önü açılıyor. İzin verilen şirkete ne kadar ağaç zarar gördüyse o kadar ağaç dikme zorunluluğu getiriyorlar. Ama bu durumun uygulanmadığını görüyoruz. Bunun en bariz örneği Başköy dür. Orhaneli Başköy yıllar boyu mermer ocaklarına karşı mücadele etti. Açtıkları davaları hukuki ve eylemsel davalarla haklarını kazandılar. Fakat açılan mermer ocakları yasaya göre eski haline getirilmesi gerekirken hala açık şekilde duruyor. Hatta köylülerin hayvanları tehlike altında, maden ocaklarında düşüp ölüyorlar. Yani bunu uygulayacak bir merci göremiyoruz” dedi.
“Ağaç dikmek, bina dikmek gibi bir şey değil”
Önümüzdeki süreçte ormanlarımız talanı açılıyor diyen Güler, “Bir kere şu mantığı ben anlayamıyorum, akıl tutulması olarak görüyorum. Türkiye’yi yönetenlerin şu gördüğünüz arkamdaki ağaçlar 70, 80 yaşında. Ağaç dikmek, bina dikmek gibi bir şey değildir. Binayı 2 ayda, 3 ayda dikiyorsunuz ama buraya bir çam fidanı ektiğinizde bu hale gelmesi için 70, 80 sene beklemeniz gerekir. Bu da bir ömür demektir. Bir kere bizim bu mantaliteden kurtulmamız gerekiyor. Ayrıca ormanlık alanlarımız sadece ağaç değildir. Yaban hayatıyla habitatı ile havadaki kirliliği yutmasıyla, su kaynaklarının korunması ile su kaynaklarının doğurganlığı ile korunması gereken bir alan vardır. Ama bu yasayla birlikte bunun önü açılacak ve ilerleyen süreçte ormanlık alanlarımız yok olacak” dedi.
Ege tarafında çok kötü bir yaz geçirdiğimizi hatırlatan Güler, “Hektarlarca alanımız yandı bitti kül oldu. Ege, Akdeniz tarafında tam tersi koruma altına almaya ve ağaçlandırmaya çalışırken şu anda Ege tarafında yanan ormanlık alanlarda jeotermal izinlerin verildiğini görüyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor” dedi.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi