Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı taraflarınca kırsaldaki okullarda yürütülen Köy Yaşam Merkezi Projesi kapsamında, Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan Çitli Nihat Korkmaz İlkokulu ve Ortaokulu’nda çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik akademik ve mesleki eğitimler veriliyor. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Ziraat Mühendisleri Odası’ndan temsilcilerin bulunduğu heyet okulu ziyaret ederek, köy enstitülerinin günümüz koşullarına uyarlandığı bir modeli teşkil eden projeyi yerinde inceledi.
Ziyarete Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği kurucusu Prof. Dr. Kemal Kocabaş, derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu ve Bursa Şubesi Başkanı Jülide Akköprü’nün yanı sıra Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, Prof. Dr. Oğuz Makal, Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Büro Sorumlusu Turgay Sezer ve Sınırlı Sorumlu Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yumurtacı da katıldı.
Heyeti karşılayan Çitli Nihat Korkmaz İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Erçin Celaloğlu, bakanlık projeleri doğrultusunda okulda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik eğitimler uygulanıyor
Çocuklara yönelik akademik ve mesleki eğitimlerin verildiği okulda becerilerin geliştirilmesi amaçlanarak; ahşap ve metal, tabiat ve hayvan bakımı, yaşam becerileri ve görsel sanatlar olmak üzere 4 alanda atölye uygulanıyor.

Okulda çocukların yanı sıra genç ve yetişkinler için de çeşitli kurs ve atölyeler yapılıyor. Çitli Mahallesi’nde yaşayan ve tarımla uğraşan 18 yaş üstü herkesin ilgi gösterdiği eğitimler kapsamında gençlere yazılım ve 3D yazıcı ile cisim tasarlama ölçülendirme eğitimi veriliyor.
Tarım teknolojileri kursunda 25 yetişkin katılımcı; gıda teknolojileri kursunda ise 32 katılımcı eğitim alıyor. İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından görevlendirilen gıda ve tarım mühendisleri ise atölye ve kurslarda eğitim veriyor.

Teori eğitimleriyle birlikte pratikte üretim yapılıyor
Ayrıca okulda eğitim programlarının yanı sıra üretim uygulamaları da öne çıkıyor. Gıda teknolojileri alanında eğitim alan kursiyerler tarafından yaklaşık 12 türde bitkisel tarım üretimi gerçekleştiriliyor. Meyvecilik yapılan bölgede yılın 12 ayında üretim sağlamak adına meyve kurutma yöntemleri kullanılıyor.

İki bakanlık tarafından yürütülen projenin uygulanması için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra hayırseverler ve veliler de altyapı ve donanım desteği sağlıyor. Çitli Nihat Korkmaz İlkokulu ve Ortaokulu’nda üretimi yapılan ürünlerin ilerleyen süreçte kooperatifleşme modeliyle satışa sunulması da hedefleniyor.
Çevre programları kapsamında ise okulda 7 farklı türde atık toplama merkezi bulunuyor. Elektronik atıklar, giysi ve ahşap atıkları, atık piller, atık kağıtlar, atık yağlar, evsel atık yiyecekler toplanıyor ve atık ahşaplar dekoratif eşyalara ve mobilya aksesuarlarına dönüşüyor; atık yağlar ile sabun üretiliyor; sebze ve meyve atıklarıyla ise kompost gübre üretiliyor.

“Köy enstitüleri, köy yaşam merkezleri biçimde uygulamaya konuyor”
Okulu ziyaret eden heyette yer alan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği kurucusu Prof. Dr. Kemal Kocabaş okulda yapılan faaliyetleri ve köy enstitüleri eğitim modelinin günümüz koşullarına uyarlanabilir örneği olarak nitelendirilen köy yaşam merkezini Bursa Muhalif’e değerlendirdi.
Prof. Dr. Kocabaş, “Son yıllarda köy enstitüleri, üzerine en çok konuşulan, en çok makale yazılan konulardan biri oldu ve değişik uygulamalarda çok özgün çalışmalar yapılıyor. Bugün burada bir öğrencinin yeteneklerini öne çıkaran atölyeler gördük. Bu çok önemli. Köy enstitülerinde erkek öğrenciler için üç sanat dalı vardı, ya marangoz ya yapıcı ya da demirci idi. Kız öğrenciler ise dikiş ve el sanatları. Köylüye de bazı teknik beceriler vermeye yönelik bu tür çalışmalar çok değerli” diye konuştu.

Kapatılan köy okullarının tekrar aktif hale getirilmesi sürecine de değinen Kocabaş, siyasi iktidarın köy yaşam merkezleri açarak köy enstitülerini yeni biçimde uygulamaya koyduğunu ifade etti:
“Aslında bu Türkiye’deki tüm demokratik güçlerin bir başarısıdır. Şimdiye kadar kapatılan köy okullarının tekrar açılması ve taşımalı eğitimin sonlandırılmasına yönelik bütün çalışmaların ortak sonucudur. Siyasal iktidar bir köy yaşam merkezi açarak bu çalışmaları bir başka biçimde uygulamaya koymuştur. Dilerim ki buralardan mezun bütün öğrencilerin isimleri, fotoğrafları yaşamalı ve orada bütün köyün ürettiği ürünler sergilenmeli.”
Ziyaret kapsamında Bursa’nın yanı sıra İzmir ve Ankara’dan gelen akademisyenler okulda incelemelerde bulundu, öğrencilerle aktiviteler yaptı.
Haber Merkezi